У Верховній Раді відбулося відкриття пленарного засідання VI сесії Парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ. Після вітального слова Голови українського парламенту Андрія Парубія (повний виступ читайте на 2-й стор.) до учасників засідання звернувся голова делегації Європарламенту в Парламентському комітеті асоціації Україна—ЄС Даріуш Розаті. Наголосивши на досягненнях у рамках Східного партнерства, зокрема набутті чинності Угодою про асоціацію та запровадження безвізового режиму для України, Молдови та Грузії, він акцентував увагу на викликах та завданнях, які стоять перед країнами ЄС та країнами-партнерами.

 

Колективний знімок учасників VI сесії Парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ у Верховній Раді біля Прапора Незалежності України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

За словами Д. Розаті, саме про це йтиметься під час саміту Східного партнерства, який 24 листопада відбудеться в Брюсселі. «Ми виступаємо за нову модель «Східне партнерство плюс», яка дасть змогу країнам-партнерам приєднатися до митного, енергетичного, цифрового, телекомунікаційного союзів, а також вони зможуть брати участь у більшій кількості програм», — зазначив він та наголосив на важливості для ЄС відносин зі східними партнерами.


Співпрезидент ПА ЄВРОНЕСТ Ребекка Хармс зазначила, що, відвідуючи раніше Верховну Раду, вона сиділа у гостьовій ложі та спостерігала, що відбувається в українській політиці. «Я ніколи не забуду, як сиділа там тієї ночі і того ранку, як колишній Президент Янукович зник із Києва. Тоді я зрозуміла, що саме тут відбувається щось дуже важливе не тільки для України, а й для Східного партнерства. І тепер я щаслива, що сиджу не на балконі, а виступаю з цієї трибуни», — поділилася вона та наголосила на важливості того, що нинішнє засідання відбувається напередодні саміту Східного партнерства. «Наша пленарна робота визначить лінію нашої майбутньої співпраці з урахуванням нових політичних реалій, адже з часу попередньої сесії в березні 2016 року повністю набули чинності три Угоди про асоціацію та очікується набуття чинності Угодою про зону вільної торгівлі з Вірменією, ведуться переговори з Азербайджаном та відбувається діалог з Білоруссю», — сказала Р. Хармс та назвала запровадження безвізового режиму «підтримуючими стовпами» для співпраці та розвитку демократії на європейському континенті. Звернувши увагу на такі проблеми, як тероризм, кібератаки та фейкові новини, Р. Хармс висловилася за активніше обговорення теми невирішених конфліктів та окупованих територій. «Готуючи нашу спільну резолюцію, всі члени асамблеї ЄВРОНЕСТ змогли погодити дуже сильний документ, присвячений цим проблемам», — повідомила вона. «Коли ми іноді чуємо в новинах, що Південна Осетія чи Придністров’я — це якісь окремі країни, то ми не повинні цього приймати, бо насправді це зони нестабільності в регіоні», — наголосила Р. Хармс.


Ще один співпрезидент ПА ЄВРОНЕСТ Маріан Лупу підкреслив: той факт, що нинішня сесія відбувається в Києві, — це знак солідарності з Україною, яка бореться за свою територіальну цілісність. «Думаючи про майбутнє, ми маємо виробити певне бачення, і не випадково Бюро Парламентської асамблеї ухвалило спеціальне звернення до співголів саміту Східного партнерства щодо нових підходів, які підуть на користь нашим країнам та нашим громадянам», — зазначив він та висловив побажання, щоб ПА ЄВРОНЕСТ перетворилася на більш ефективний орган, який буде здатний досягати реальних результатів.


Заступник Керуючого директора з питань Європи та Центральної Азії Європейської служби зовнішніх справ Люк Девінь насамперед наголосив, що Україна, попри труднощі, спричинені незаконною анексією Криму та діями Російської Федерації на сході країни, досягла вражаючого прогресу. Стосовно майбутнього Східного партнерства, то він висловився за посилення ролі ПА ЄВРОНЕСТ, зокрема в підтримці законодавчого процесу.


Під час наступних дебатів виступили представники делегацій країн-партнерів та члени делегації Європарламенту. Зокрема, президент Європейського соціально-економічного комітету Майкл-Френсіс Сміт висловив думку, що «перс-пектива вступу до Євросоюзу повинна бути надана тим країнам, які цього бажають, тільки-но вони зможуть виконати всі зобов’язання».


Голова Постійної делегації Верховної Ради в ПА ЄВРОНЕСТ Борис Тарасюк, вітаючи учасників засідання в Києві, наголосив, що для України велика честь приймати нинішню пленарну сесію. «Ми високо цінуємо підтримку України в ці важкі для нас часи з боку Європейського парламенту та парламентів дружніх країн», — зазначив він та підкреслив, що всі ми маємо спільний виклик — агресивну політику Російської Федерації, наслідком якої стали окупації, анексії та навіть війна у XXI столітті.


Перед учасниками ПА  ЄВРОНЕСТ також виступили нещодавно звільнені від переслідування російської влади заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз. Подякувавши міжнародній спільноті та лідерам багатьох держав за зусилля, які призвели до його «звільнення від в’язниці», І. Умеров закликав членів асамблеї ніколи та ні за яких обставин не знімати питання окупації Криму, бо на сьогодні ще понад 40 людей перебувають за російськими ґратами, та, найголовніше, за ґратами, в російській окупації, перебуває Крим.


Ахтем Чийгоз своєю чергою зауважив, що для розв’язання проблеми деокупації Криму речі треба називати своїми іменами: нині в Криму відбувається терор, там щоденно гинуть люди, які не брали зброї до рук. «Я відсидів три роки і не розраховував, що вийду із в’язниці. І ми не розуміємо, коли дехто в Європі не хоче бачити трагедію та загибель людей і шукає можливість для спілкування з агресором», — сказав А. Чийгоз та зауважив, що нинішня трагедія стала можлива саме тому, що свого часу не було належної реакції на російську агресію в Придністров’ї, Південній Осетії та Абхазії. «Сьогодні за допомогою України Європа отримала шанс зупинити це безумство», — наголосив він і закликав до єдності та посилення санкцій проти Росії.