Учора VI сесія ПА ЄВРОНЕСТ продовжила роботу у пленарному режимі. Під час засідання заслухано та підтримано резолюції Комітетів ПА ЄВРОНЕСТ. Було ухвалено проекти термінових резолюцій, які обговорювалися та були підтримані на бюро ПА ЄВРОНЕСТ. Зокрема, про смертельні автономні системи озброєнь — «за» 34 із 49 присутніх. Щодо погіршення ситуації з правами людини в Придністров’ї, Абхазії, Південній Осетії, Криму та частинах Донецької й Луганської областей — «за» 42. Висування цієї термінової резолюції було ініційовано групою Європейської народної партії. Стільки ж голосів набрала й третя термінова резолюція — про майбутнє Східного партнерства, подолання гібридних викликів та загроз для безпеки разом.

 

З доповіддю про забезпечення свободи та чесності ЗМІ в ЄС та країнах-партнерах зі Східної Європи від Комітету з політичних питань, прав людини та демократії виступила Таня Файон (Словенія). Вона нагадала, що декілька тижнів тому на Мальті було вбито журналістку, яка висвітлювала корупцію у вищих ешелонах влади. «У такий злочинний спосіб її було покарано за те, що вона чесно виконува-ла свою роботу», — зауважила 
Т. Файон. На жаль, такі факти мають місце і в інших країнах, додала вона й наголосила, що ці вбивства мають обов’язково розслідуватися. «Така ситуація свідчить про те, наскільки важливо поліпшувати умови, в яких працюють засоби масової інформації в країнах», — зауважила вона.


Водночас Т. Файон акцентувала увагу на різних ситуаціях в ЗМІ. Серйозне занепокоєння, за її словами, викликає питання фінансування громадського мовлення, яке має відбуватися прозоро. Вона закликала країни дотримуватися цього принципу під час бюджетного процесу.


Від Комітету ПА ЄВРОНЕСТ із соціальних питань, освіти, культури та громадянського суспільства з доповіддю виступила народний депутат України Наталія Веселова. Вона зачепила питання гендерної рівності. За словами депутата, стан жінок на ринку праці є однією із глобальних проблем сучасності. «Безробіття, гендерна нерівність мають значні негативні наслідки, серед яких втрата людського потенціалу країни, особливо у сфері освіти та охорони здоров’я. Така ситуація не лише негативно позначається на поточному соціально-економічному стані, а й становить перепони для подальшого розвитку держав», — наголосила Н. Веселова.


За її словами, більша частина праці жінок залишається не визнаною та не оціненою. Ці чинники впливають на статус жінок у суспільстві, визначають їх участь у громадському житті тощо.


«Протягом останніх десятиліть ринок праці та зайнятості жінок набув іншого характеру та виявив інші соціальні можливості. В області політичного життя важливо передбачити створення ефективних механізмів просування жінок у владні структури. Шляхом імплементації чинного законодавства з урахуванням гендерних підходів, у тому числі й закону про рівні права та можливості», — наголосила парламентарій. Насамкінець вона висловила сподівання, що в рамках діяльності не лише комітету, а й Парламентської асамблеї загалом можна буде перейти від констатації поточних проблем до їх практичного розв’язання.


Пообіді сесія ПА ЄВРОНЕСТ продовжила роботу у пленарному режимі. Під час вечірнього засідання обговорюватимуть питання, пов’язані з кібербезпекою.