Рівненська АЕС стала першою в Україні електростанцією, яка в січні 2007 року успішно пройшла сертифікаційний аудит інтегрованої системи менеджменту (ІСМ) на відповідність вимогам міжнародних стандартів ISO 9001:2008 та ISO 14001:2004. Проте 2014 року на підприємстві були виявлені недоліки у процесах управління персоналом у деяких моделях ІСМ, які знижували ефективність та результативність роботи. Тож 2015 року адміністрація РАЕС розробила та подала заявку на зміну організаційної структури електростанції, ухвалення якої стало запорукою створення нової, удосконаленої моделі управління.


Відтак, основною темою виробничої наради під головуванням віце-президента НАЕК «Енергоатом» Айдина Айсіна стало обговорення ініційованої та вже успішно функціонуючої оргструктури РАЕС та доцільність її впровадження в інших відокремлених підрозділах компанії.


Як зауважив генеральний директор РАЕС Павло Павлишин, нова структура управління персоналом дала змогу підвищити показники управління в підрозділах, акумулювати фактори мотивації персоналу, поліпшити якість відбору кандидатів на посади керівників та до кадрового резерву: «Нині на підприємстві чітко розподілені відповідальність та повноваження за напрямами. Зокрема, реорганізація управління інфраструктурою дала змогу поліпшити керування об’єктами соціального розвитку та виробничо-побутового призначення. Завдяки оптимізації структури управління вдалось усунути дублювання функцій, підвищити ефективність управління підрозділами, збільшити надання платних послуг у соціальній сфері».


«Досвід, який здобула Рівненська АЕС, — позитивний, хоча й не цілком досконалий. Однак це проблема не лише компанії, а й усієї атомної галузі України в цілому. На сьогодні існують труднощі фінансової мотивації персоналу, прикро, що вони виникли, у тому числі й через рішення органу, що регулює тариф на електроенергію. Адже атомна генерація виробляє левову частку електроенергії в країні, і у той же час має тариф, що не дає змоги забезпечити енергетикам конкурентоспроможної заробітної плати. Через це «Енергоатом» вже втратив понад 900 кваліфікованих фахівців», — зазначив директор з кадрів та соціальних питань НАЕК «Енергоатом» Григорій Муляр.


З огляду на досвід роботи Рівненської АЕС за новою оргструктурою, а також враховуючи особливості кожної електростанції, потрібно розробити проект уніфікованої організаційної структури для всіх відокремлених підрозділів НАЕК «Енергоатом». «Нинішній устрій ЗАЕС, ЮУАЕС, ХАЕС та компанії загалом уже застарів та потребує інноваційних змін. Керівництво «Енерго-атому» має намір не просто розглянути це питання, а й втілити у життя», — підсумував віце-президент НАЕК «Енергоатом» Айдин Айсін.

Рівне.