Державний бюджет на 2018 рік має передбачати баланс між безпекою людини та обороноздатністю нашої країни. Про це заявила народний депутат від фракції «Опозиційний блок» Наталя Королевська під час зборів жінок-депутатів усіх рівнів у рамках Національної платформи «Жінки за Мир».
«2018 рік має стати переходом від війни до миру, а бюджет на наступний рік — вселити людям віру й надію в те, що ми стали на шлях благополуччя», — сказала вона.
На жаль, за її словами, дехто за останні роки розчарувався. «Четвертий рік іде війна й четвертий рік у бюджеті скорочуються виплати, урізається допомога, людей позбавляють заслужених пільг. Протягом цих років громадяни розуміли, що потрібно потерпіти, знайти можливість підняти обороноздатність нашої країни. І, справді, за цей період зміцнили обороноздатність нашої держави, але, на жаль, люди збідніли», — зазначила парламентарій.
Тому жінки-депутати всіх рівнів запропонували свої зміни до проекту бюджету на 2018 рік. Вони, зокрема, пропонують збільшити прожитковий мінімум до 3,2 тисячі гривень, установити розмір мінімальної зарплати на рівні п’яти тисяч гривень і мінімальної пенсії — на рівні 3,5 тисячі гривень. Також пропонується відновити допомогу по догляду за дитиною (не менш як 2,3 тисячі гривень), знизити удвічі тарифи ЖКГ, збільшити фінансування охорони здоров’я та освіти, відновити фінансування середньої спеціальної освіти.
«Наш проект побудовано на наявних можливостях. Вважаємо, що потрібно переглянути й показати реальні макропоказники, наявний ресурс, який необхідно використовувати з метою миру і добробуту», — наголосила Наталя Королевська.

Сергій МЕЛЬНИК.