У Києві завершила роботу VI сесія Парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ. У середу під час вечірнього пленарного засідання відбулася дискусія, присвячена питанням кібербезпеки в країнах Європейського Союзу та Східного партнерства.


Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, яка взяла участь у дебатах, розповіла про систематичне вчинення кібератак проти України. «Вперше це трапилося під час Революції Гідності у 2014 році, коли мобільний зв’язок активістів та опозиційних політиків блокувався, приходили сотні повідомлень у хвилину, йшли безперервні дзвінки з невідомих номерів. 

 

 

Подібна ситуація мала місце й під час анексії Криму. Пізніше українські спецслужби встановили, що телефонні атаки здійснювалися з кримського відділення «Укртелекому», що тільки підтверджує причетність Російської Федерації до кібератак, гібридних воєн і те, що анексія Криму готувалася задовго до березня 2014 року», — зазначила вона та додала, що в останні роки кібератакам неодноразово піддавались державні та фінансові установи.


«27 червня цього року Україна відчула серйозні наслідки атаки вірусу «Петя А», коли було заблоковано роботу державних та фінансових установ. А 24 жовтня цього року вірус «Bad Rabbit» атакував об’єкти інфраструктури — Одеський аеропорт, Міністерство інфраструктури України, Київський метрополітен та інші українські державні підприємства. Все це створює серйозні безпекові, соціальні виклики», — зауважила І. Геращенко.
Тому, наголосила вона, протидія кіберзагрозам має стати ключовим питанням міжпарламентських асамблей: ПА Ради Європи, ПА НАТО, ПА ОБСЄ і ПА ЄВРОНЕСТ.


Перший заступник Голови Верховної Ради також акцентувала увагу на важливості створення на національному рівні спеціальних центрів (StratCom), які будуть зосереджені на боротьбі з гібридними загрозами та кібератаками.


Зазначивши, що питання кібербезпеки перебуває на порядку денному українського парламенту, І. Геращенко поінформувала, що в жовтні цього року Верховна Рада ухвалила Закон «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України», мета якого полягає у посиленні обороноздатності нашої країни у кібервійні з Росією. «Україна має значний досвід у протистоянні кіберзагрозам і готова ділитися цим досвідом з іншими державами-партнерами», — зазначила вона.


Директор Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Володимир Горбулін вважає, що Європі та Україні доцільно провести спільні навчання з протидії кіберзагрозам та кібератакам, адже з 2014 року змінилась сама якість хакерської активності.


«Якщо протягом 2006—2014 років це була більше шпигунська діяльність, то після 2014 року гібридна війна проти України та світу увійшла в активну фазу і тепер це більше соціальні кібератаки. Їх мета — вплинути на політичний процес у державі», —— сказав він.


Для подолання та протидії таким загрозам, зазначив Володимир Горбулін, країни ЄС та країни Східного партнерства мають поєднати зусилля, зосередившись на практиці.


«Ефективний шлях протидії цьому явищу — розвивати національну спроможність і більше звертати уваги на дослідження у сфері кібербезпеки», — вважає директор НІСД.


Заступник голови адміністрації Президента України Дмитро Шимків запропонував створити спільний пул спеціалістів з питань кібербезпеки, які будуть доступними для багатьох країн.


На думку депутата Європарламенту Яромира Штетіни, боротьба проти хакерських атак повинна бути пріоритетом в ЄС і країнах Східного партнерства. Єврокомісія має підвищувати фінансування заходів і досліджень із кібербезпеки, адже цифрові загрози розвиваються дуже швидко. Фактично щодня відбуваються відповідні атаки, а з 2015 року їхня кількість зросла втричі.


Координатор дій ОБСЄ з вирішення проблеми міждержавних загроз Раса Остраускайте розповіла, як країни ОБСЄ взаємодіють у протидії і захисті від кіберзлочинності.


«Ми вживаємо заходів для випередження використання інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) державами. Заохочуємо їх розробляти доктрини з протидії кібербезпеці як частину концепції з оборони країн. Сприяємо виявленню походження кібератак та залучаємо науковців до розробок практичних рекомендацій. Крім того, ми створили контактні пункти інформаційно-телекомунікаційних технологій в країнах-членах і заохочуємо національні уряди приймати відповідне законодавство. Всі ці заходи спрямовані на створення взаємної довіри серед країн ОБСЄ», — зазначила вона та висловила готовність співпрацювати для створення безпечного кіберсередовища в світі.

Дослівно 

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко:


«Кібератаки — це елементи гібридної війни, які РФ спочатку застосовує проти України, а потім в інших країнах, зокрема під час виборчих кампаній. Тому сьогодні маємо на рівні спецслужб та міжпарламентської, міжурядової, двосторонньої співпраці посилювати спільну протидію цій загрозі і цим викликам».


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.