Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 1 листопада.

В Н П М О
1. «Манчестер Сіті» 4 0 0 12 — 3 12
2. «Шахтар» 3 0 1 7 — 5 9
3. «Наполі» 1 0 3 7 — 9 3
4. «Фейєноорд» 0 0 4 3 — 12 0

«Шахтар» радіє забитому м’ячу.

Група Е. «Ліверпуль» (Англія) — «Марибор» (Словенія). 3:0. «Севілья» (Іспанія) — «Спартак» (РФ, Москва). 2:1.
«Ліверпуль» — 8 очок, «Севілья» — 7, «Спартак» — 5, «Марибор» — 1.
Група F. «Наполі» (Італія) — «Манчестер Сіті» (Англія). 2:4.
«Шахтар» (Україна, Донецьк) — «Фейєноорд» (Нідерланди, Роттердам). 3:1. Голи: Йоргенсен, 12, Феррейра, 14, Марлос, 17, 68.
«Шахтар»: П’ятов, Бутко, Ордець, Хочолава, Ісмаїлі, Фред, Степаненко, Марлос, Тайсон, Бернард (Патрік, 72), Феррейра (Дентіньо, 89). Тренер — Паулу Фонсека.
«Фейєноорд»: Джонс, Ньївкооп, Сен-Жюст, Тапія (Дікс, 72), Гапс, Амрабат, Ель-Агмаді, Вілена, Берггейс, Йоргенсен (Ларссон, 80), Боетьюс. Тренер — Джованні ван Бронкгорст.
Рефері — Тасос Сідіропулос (Греція).
Харків. ОСК «Металіст». 24 570 глядачів. 1 градус.
Група G. «Бешикташ» (Туреччина, Стамбул) — «Монако» (Франція). 1:1. «Порту» (Португалія) — «РБ Лейпциг» (Німеччина). 3:1.
«Бешикташ» — 10, «Порту» — 6, «РБ Лейпциг» — 4, «Монако» — 2.
Група H. «Боруссія» (Німеччина, Дортмунд) — АПОЕЛ (Кіпр, Нікосія). 1:1. «Тоттенгем» (Англія, Лондон) — «Реал» (Іспанія, Мадрид). 3:1.
«Тоттенгем» — 10, «Реал» — 7, «Боруссія» — 2, АПОЕЛ — 2.

***

Як і в першому матчі в Роттердамі, рахунок відкрили футболісти «Фейєноорду». Але радість гостей тривала лише якусь хвилину, бо головний бомбардир донеччан Факундо Феррейра встановив рівновагу.
Після цього перевага «Шахтаря» була абсолютною. Ще через три хвилини красивий гол забив Марлос (на знімку на 1-й стор.). І після перерви цей новобранець збірної України потішив уболівальників ефектним влученням. Він продемонстрував дриблінг, високу техніку, ефектно підсік м’яча, котрий перелетів голкіпера й опинився у воротах.
Чемпіон України міг відзначитися ще не раз, адже створював купу гострих моментів. Але і такий підсумок, погодьтеся, дуже приємний.

***

Паулу Фонсека не приховував задоволення і результатом, і грою підопічних:
— З того моменту, як рахунок став 2:1, ми відчували себе дуже впевнено, ми домінували. Вважаю, що наша перемога цілком заслужена.
Я не люблю індивідуалізувати футболістів. Уся команда дуже добре зіграла. Тому не хотів би обирати конкретного гравця: кращого чи гіршого. (Але не втримався і похвалив центральних оборонців — Ордеця і Хочолаву. — Авт.).
Не варто забувати, що в минулому сезоні «Фейєноорд» став чемпіоном Нідерландів, тому вважаю, що дві перемоги над таким клубом чогось варті.
У день жеребкування я почув багато коментарів. Зокрема, що «Шахтар» навіть до Ліги Європи не зможе потрапити. Три перемоги у чотирьох матчах, гадаю, дуже хороший результат. Либонь, варто обережніше висловлюватися про майбутнє «Шахтаря».

***

У групі F «Манчестер Сіті» вже забезпечив собі вихід до 1/8 фіналу достроково. Ну, а тепер слово за «Шахтарем», котрий має добрі шанси на другу путівку.
Утім, він уже щонайменше забезпечив собі місце в плей-оф Ліги Європи. Але, як то кажуть, апетит з їдою прибуває. Тим паче, що поразка «Наполі» вдома від «МС» робить шанси донеччан на продовження виступів у наступному етапі Ліги чемпіонів досить високими.
А щодо перспективи на вихід із групи, то Фонсека вважає, що для досягнення мети у двох матчах, що залишилися, його підопічним може вистачити навіть очка. Але зустрічі з «Наполі» (в гостях 21 листопада) і «Манчестер Сіті» (вдома 6 грудня) — то дуже складні іспити.

***

Окрім «Манчестер Сіті», ще один англійський клуб «Тоттенгем» також забезпечив виступ у наступному раунді. Лондонці в цьому турі за всіма статтями переграли знаменитий мадридський «Реал». Королівський клуб явно переживає спад у грі. Адже в останньому турі іспанської Ла Ліги він програв у гостях скромній команді «Жирона» — 1:2.

Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.
Фото shakhtar.com