Учора в Національному музеї народної архітектури та побуту України, в експозиції, де представлено регіон Полісся, урочисто освятили та встановили надбанні хрести відбудованої Миколаївської церкви.

 

На знімку:

 

під час урочистої події
освячення та встановлення надбаних хрестів.

 

 

Пам'ятку національного значення 1763 року із села Городище Менського району Чернігівської області було вирішено передати до музею після того, як набула розголосу інформація про неналежне її утримання та занедбання місцевою громадою. Адже в селі є нова церква, тож цією вже ніхто не опікувався. Згодом було отримано дозвіл, і церкву доправили до музею.

 

Варто зазначити, що Миколаївська церква з Городища є унікальним витвором української народної архітектури XVIII століття, яким захоплювався ще Стефан Таранушенко. Вона збудована без жодного цвяха за специфічною технологією. На її стінах збереглися розписи, датовані 1763 роком. Утім, багато десятиліть вона була покинута та перебувала на межі руйнації. Востаннє богослужіння у храмі правилося в 1960-х роках. Потім у ньому зберігали зерно, а згодом церква взагалі стояла пусткою. Експерти тим часом переконували, що без правильного догляду пам'ятку можна просто втратити назавжди.

 

Тоді ініціативна група й розпочала порятунок храму. Було отримано відповідне рішення Міністерства культури України, що дозволяло перенести церкву в Пирогові.

 

Проект перенесення та реставрації виконав відомий архітектор-реставратор Сергій Юрченко. "Миколаївська церква 1763 року є настільки цінною пам'яткою, що, на мою думку, може прикрасити собою будь-який скансен світу. Тому ми маємо пишатися тим, що долучилися до процесу порятунку цього шедевру національного зодчества", -- зазначила під час урочистої події Оксана Повякель, яка нещодавно стала виконуючою обов’язків директора Музею архітектури і побуту в Пирогові і на яку покладають великі надії працівники закладу, адже і сам музей нині потребує уваги і підтримки.

 

Марина КРИВДА.

Фото надано автором.

 

Голос України