Сьогодні понад 2300 українських родин встановили сонячні електроустановки загальною потужністю 37 МВт і залучили для цього інвестицій майже на 35 млн євро.


«Стрімкий попит населення на «сонячну» електроенергію пояснюється ухваленим у 2015 році Законом України № 514-VIII (http://zakon5. rada. gov. ua/laws/show/514-19), яким надано вигідний «зелений» тариф з прив’язкою його до курсу євро. Це означає, що домогосподарство може продавати надлишок згенерованої «чистої» електроенергії в мережу і швидко повертати кошти, вкладені у сонячні панелі без застережень щодо інфляції», — пояснюють у Держенергоефективності України.


Ті, хто встановив сонячні установки потужністю до 30 кВт у 2017 році, можуть реалізовувати «чисту» енергію за тарифом 18,09 євроцента/кВт-год до 2030 року. Тож усім охочим вигідно окупити сонячні модулі варто поспішити і встановлювати їх найближчим часом.


Переходити на «сонячну» електроенергію також допомагає влада на місцях. Зокрема, на Львівщині з обласного бюджету домогосподарству повертають 22% річних за кредитом на сонячні панелі, а на Житомирщині — 20% суми кредиту.


Як бачимо, сонячні електроустановки стають доступнішими. Це сигнал інвесторам, адже відкривається величезний ринок сонячних панелей, оскільки в Україні 6,5 млн індивідуальних домогосподарств. А будівництво заводу з виробництва сонячних модулів буде вигідною справою та стане позитивним внеском в економіку країни», — наголошують у Держенергоефективності.

 

На знімку: селище міського типу Липова Долина Сумської області. Система автономного вуличного освітлення та колектора підігріву води від енергії сонця у дошкільному навчальному закладі «Берізка».

Фото Володимира КОВАЛЕНКА з сайту http://ukurier.gov.ua

* * *


З початку року компанія «Сумиобленерго» заплатила домогосподарствам регіону майже 3 млн грн. Заробили ті, хто встановив на даху свого будинку сонячну «міні-електростанцію». Таких приватних домогосподарств на сьогодні в області 49, причому, за рік це число подвоїлось. Як правило, сонячні батареї продукують більше електричної енергії, аніж потрібно в побуті, тому її надлишки «Сумиобленерго» викуповує у господарів за «зеленим» тарифом. Протягом періоду з 1 січня 2017 року по 31 грудня 2019-го за кожну «сонячну» кіловат-годину платитимуть 5 грн 62 коп., інформує наш власкор Володимир ЧЕРНОВ.