Жодного політичного підґрунтя у справах, які розслідує Національне антикорупційне бюро України, немає. Про це учора на засіданні Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції заявив директор НАБУ Артем Ситник.

 

Заступник Генерального прокурора України — керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, голова Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв, директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Як зазначив голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв, оскільки на засіданні відсутня необхідна кількість членів комітету, то в цьому разі йдеться не про засідання, а про заслуховування директора бюро щодо основних досягнень і викликів у роботі НАБУ в першому півріччі 2017 року. У слуханнях також узяв участь заступник Генерального прокурора України — керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.


На початку директор НАБУ нагадав, що звіт про роботу в першому півріччі 2017 року було подано до Верховної Ради та уряду ще в серпні цього року, проте можливості для його обговорення поки що не знайшлося. Він зауважив, що всіх, певно, зараз більше цікавить не сам текст звіту, як інформація стосовно останніх резонансних розслідувань. Разом з тим, згадавши про такі резонансні розслідування, як затримання керівника Державної фіскальної служби чи проведення розслідування стосовно народних депутатів — фігурантів бурштинової справи, А. Ситник підкреслив, що кожен раз НАБУ зіштовхувалося зі звинуваченням у політичних переслідуваннях.

«Це дуже простий шлях — заявити про політичне підгрунтя розслідування та будувати на цьому свій захист», — зазначив він, та зауважив, що збір доказів, чим займається НАБУ — це не політичний тиск, на відміну від того тиску, який дозволяють собі щодо бюро деякі народні депутати та міністри.


А. Ситник пожартував, що залежно від того, яку справу НАБУ розслідує, одразу зрозуміло, у чому бюро буде звинувачено: чи то ми агенти Кремля, чи агенти держдепу, чи, може, грузинської мафії.


Коментуючи останнє із резонансних розслідувань НАБУ — так звану «справу рюкзаків» — А. Ситник також зазначив, що звинувачена сторона одразу заявила про її політичне підґрунтя. Відтак, директор НАБУ нагадав, що відеозапис, на якому зафіксовано розмову між сином Авакова та колишнім заступником міністра внутрішніх справ Сергієм Чоботарем, отримано у відповідності до українського законодавства. Він також підкреслив, що цей доказ — не єдиний, та продемонстрував низку документів, які свідчать, що внаслідок оборудки із рюкзаками державі було завдано збитків у понад 14 млн грн. «Ті підозри, які складені детективами НАБУ, не мають жодного політичного підґрунтя», — ще раз заявив А. Ситник та закликав підозрюваних в суді дати відповіді на всі обгрунтовані звинувачення.


Директор НАБУ також висловив жаль, що поки що гальмується створення антикорупційного суду, який міг би ефективно доводити такі справи до справедливого вироку. «Окрім звинувачень у політичних переслідуваннях, НАБУ також закидають, що досі нікого так і не посаджено. Однак бюро не є судовим органом і ми сподіваємося, що таки знайдеться суддя, який винесе за нашими поданнями справедливі вироки», — підкреслив А. Ситник.


На необхідності якнайшвидшого створення антикорупційного суду також наголосив Назар Холодницький. «Вкотре підтверджую: зібрано докази — є підозра. Немає доказів — не буде підозри. І в цій роботі ніхто не озиратиметься на політичні кольори», — заявив заступник Генпрокурора — керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.