Погоджувальна рада


Верховна Рада України працюватиме два тижні поспіль у пленарному режимі. Головними пріоритетами роботи парламенту мають стати розгляд проекту закону про Державний бюджет України на 2018 рік, а також зміни до Бюджетного кодексу. На порядку денному  і політичні питання — ухвалення нового виборчого кодексу, створення ТСК для парламентського контролю за розслідуванням терактів.


Як зауважив на Погоджувальній раді голів парламентських комітетів та лідерів депутатських фракцій і груп Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, сьогоднішнє пленарне засідання розпочнеться з розгляду двох виборчих кодексів. Окрім того, у вівторок парламент розгляне блок питань державного бюджету України, питання протидії торгівлі людьми та міжнародних зобов’язань.

 

У середу передбачається ратифікувати низку міжнародних угод, а також розглянути проект закону про житлово-комунальні послуги в новій редакції. Це об’ємний закон, до якого надійшло дуже багато правок. Як зауважив перший заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський, ухвалення цього законопроекту сприятиме проходженню опалювального сезону. За його словами, саме через законодавчі неузгодженості у Києві нині відсутнє опалення у багатьох адміністративних будівлях.


У четвер на розгляд парламенту буде винесено урядовий законопроект про приватизацію державного майна, а також блок питань аграрної політики.


На початку Погоджувальної ради глава парламенту Андрій Парубій відзначив, що у резолюції Парламентської асамблеї «ЄВРОНЕСТ» міститься заклик, що кінцевою метою України є повноправне членство в ЄС. Голова Верховної Ради подякував усім народним депутатам, які долучилися до роботи асамблеї.

 

Максим Бурбак, Артур Герасимов.

 

Юрій Бойко, Олег Ляшко, Валерій Писаренко, Сергій Шахов.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.


Прозора приватизація


Голова фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов закликав лідерів фракцій та голів парламентських комітетів зосередитися на розгляді проекту закону про Державний бюджет України на 2018 рік та пов’язаних із ним змінах до Бюджетного кодексу, а також законопроекту про приватизацію державного майна. «Станом на сьогодні значна кількість державних підприємств є не підтримкою, а тягарем для державного бюджету країни, — сказав Герасимов. — Політика у питанні приватизації державного майна має бути більш прозорою та ефективною».


Парламентарій закликав продовжити розгляд кадрових питань, зокрема, обрати новий склад ЦВК, Конституційного суду, омбудсмена, Рахункової палати та аудитора НАБУ.


Герасимов заявив, що правоохоронні органи мають якнайшвидше розслідувати жорстоке вбивство депутата та беззаперечного лідера фракції «Солідарність» у Сєвєродонецькій міськраді — Сергія Самарського. «Вороги України повинні знати, що кожен злочин і акт тероризму матиме нищівні наслідки для виконавців і замовників, — сказав депутат. — Напад на таких патріотів, як Сергій Самарський, Аміна Окуєва — це ще один виклик незалежній Україні з боку агресора».


Відновлення територіальної цілісності


Фракція «Народний фронт» вимагає ухвалити законопроект про відновлення територіальної цілісності України і визнання Росії агресором, — заявив лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. Йдеться про законопроект № 7163. При цьому депутат зауважив, що на вимогу фракції із законопроекту було вилучено згадки про Мінські домовленості. «Легалізації Мінських домовленостей в українському законодавстві не буде», — наголосив Бурбак.


«Ми однозначно за визнання Росії агресором, закріплення за Кримом і ОРДЛО статусу тимчасово окупованих територій, а також за покладання повної відповідальності на Росію за все, що відбувається на окупованих територіях, — сказав лідер фракції «Народний фронт». — Така позиція України абсолютно відповідає міжнародному праву і здоровому глузду».
Фракція також наполягає на запровадженні візового режиму з Росією, що, за словами Бурбака, є «важливою політичною передумовою продовження й розширення санкцій проти Росії».


Чому пенсії зросли не у всіх?


Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк привернув увагу до несправедливості, на його погляд, у пенсійній реформі. Він зацитував лист мешканки села Скадовське на Херсонщині, котра заробила за трудового стажу в понад 40 років пенсію у розмірі 1 504 гривні, а у жовтні отримала надбавку до пенсії — всього 223 гривні. За словами Березюка, пенсійна реформа полягає у тому, що ті, хто мав невелику пенсію, отримав нині надбавку від 0 до 223 гривень. А хто мав високу пенсію — велике підвищення. «Механістичний підхід до пенсійної реформи створив конфліктну ситуацію, — сказав Березюк. — Це не пенсійна реформа, а вирішення проблем Пенсійного фонду за рахунок самих пенсіонерів».


Фракція «Самопоміч» також наполягає на негайному розгляді парламентом проекту закону про антикорупційний суд, вирішення питання про відшкодування субсидій місцевим бюджетам із держбюджету.


Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко запропонувала парламенту повторно обговорити пенсійну реформу і скликати спеціальну робочу групу за участю народних депутатів та представників уряду. «Людей обманули, сказавши, що їм фантастичні пенсії заплатять, — сказала Тимошенко. — Пенсіонери отримали такий мізер, який сьогодні з’їдає інфляція».


Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко висловив думку, що головним питанням для парламенту має стати завершення конфлікту на сході. Бо 60% населення України на перше місце серед проблем, які сьогодні треба розв’язувати, ставлять завершення війни. «Швидке введення миротворців, припинення вбивств і відкриття політичного шляху для відновлення територіальної цілісності, і парламент має цьому сприяти», — сказав Бойко. За його словами, проект закону про реінтеграцію Донбасу має передбачати механізми повернення територій та людей. Фракція Опоблоку також наполягає прийняти такі документи, які дозволять швидко ввести миротворців у зону конфлікту.


Парламентський контроль


Фракція Радикальної партії запропонувала створити Тимчасову слідчу комісію для розслідування теракту в Києві, внаслідок якого було поранено народного депутата України Ігоря Мосійчука, загинув його охоронець і ще троє людей було травмовано. Про це заявив лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Політик також наголосив на потребі посилити боротьбу з криміногенною ситуацією у країні. Адже зараз, за його словами, «людям страшно вийти на вулицю». Фракція Радикальної партії також наполягає на ухваленні законопроекту № 4695 про нотаріальне посвідчення договорів оренди землі, що дозволить захистити селян від рейдерського захоплення землі.


Народний депутат України Валерій Писаренко (ДГ «Відродження») закликав ухвалити виборчий кодекс, який розроблено з урахуванням європейського та вітчизняного досвіду. За його словами, цей кодекс передбачає виборчу систему за відкритими партійними списками. Якщо ж не вдасться ухвалити жоден проект виборчого кодексу, парламентарій запропонував звернутися до Венеціанської комісії для надання висновків щодо всіх проектів.


Народний депутат України Сергій Шахов (ДГ «Воля народу») наголосив на потребі переглянути алгоритм розрахунку реверсної дотації містам із урахуванням кількості вимушених переселенців. Він розповів, що, за офіційними даними, нині в Україні 1 мільйон 600 тисяч переселенців, із них на Луганщині — 350 тисяч. Чисельність мешканців Сєвєродонецька збільшилась на 50%. Парламентарій закликав надати місцевим бюджетам дотації із держбюджету із урахуванням чисельності вимушених переселенців.


Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів від імені уряду подякував парламентаріям за ухвалення освітньої, пенсійної та медичної реформ. Урядовець назвав пріоритетним законопроект № 7766 про приватизацію державного майна, який, за його словами, дасть змогу провести приватизацію чесно і прозоро і запустити вітчизняну економіку. «Держава однозначно повинна залишити за собою контроль за стратегічно важливими підприємствами, але передати під приватизацію неефективні підприємства», — сказав Кубів.


Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко звернулася до уряду з вимогою передбачити у проекті держбюджету створення спеціального фонду для допомоги звільненню українських заручників. А також створити у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб окремий відділ із числа п’яти осіб, який опікуватиметься допомогою родинам заручників.


Голови парламентських комітетів наголошували на потребі ухвалити законопроекти про службу в органах місцевого самоврядування, про присвоєння жінкам в армії офіцерських звань, телемедицину, обов’язкове медичне страхування та інші. Голова Комітету з питань культури та духовності Микола Княжицький запропонував провести спільне засідання за участю голів депутатських фракцій, парламентських комітетів та міністрів для обговорення так званого «плану Маршала» для України. Віктор Галасюк — провести у парламенті День розвитку підприємництва. Голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв заявив, що депутати відкличуть свій законопроект про антикорупційний суд, щоби розчистити шлях для внесення законопроекту Президентом України.

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ:


— Угода про асоціацію з ЄС — не кінцева мета для України, Молдови і Грузії. Я радий, що наші союзники з Євросоюзу це усвідомлюють. Наша мета — це членство України, Грузії і Молдови у ЄС.

Факт

За оцінкою уряду, нині в Україні три з половиною тисячі державних підприємств. Із них 2 500 — є збитковими.