Як повідомила в розмові з кореспондентом «Голосу України» начальник Управління громадського харчування МОЗ України Алла Григоренко, ми, українці, споживаємо цього продукту, який поряд із цукром називають «білою смертю», катастрофічно багато. За визначеної Всесвітньою організацією охорони здоров’я щоденної норми 5 грамів кожен громадянин нашої країни з’їдає 10, а то й 15.

— На чому насамперед негативно позначається надмірне споживання солі? — запитуємо в А. Григоренко.

— Головним наслідком надмірного споживання солі є збільшення кількості рідини в організмі. Це зумовлено надходженням «зайвого» натрію, який і спричиняє утримання води.

Збільшення об’єму крові, яка перебуває в судинах, підвищує тиск. Від високого його рівня потерпають усі без винятку внутрішні органи. Але особливо серце та головний мозок. Далі вражаються нирки, очі тощо.

— Алло Анатоліївно, виникненням яких хвороб загрожує наша пристрасть до солоного?

— Надлишкове споживання солі є самостійним чинником ризику виникнення гіпертонічної хвороби. Остання вважається однією з найбільш поширених причин смерті в усьому світі. І Україна — не виняток.

Слід звернути особливу увагу на той факт, що зміна способу життя — здорова дієта, регулярна фізична активність, відмова від куріння та надмірного споживання алкоголю — дає змогу контролювати артеріальний тиск без застосування ліків. Навіть коли без них обійтися не можна, їх ефективність набагато вища при дотриманні принципів здорового способу життя.

Найголовніша небезпека підвищеного тиску полягає у спричиненні небезпечних для життя станів — інфаркту та інсульту. Убезпечити себе від них можна, в тому числі завдяки істотному обмеженню споживання солі.

— Що треба вживати, щоб збалансувати раціон, знизити негативний вплив солі?

— Істотно зменшити споживання солі необхідно майже 15 мільйонам українців, в яких уже  високий артеріальний тиск. А також 5 мільйонам наших співгромадян із тенденцією до його підвищення. З метою усунення негативних наслідків від споживання солі варто вживати її менш як п’ять грамів на добу (це приблизно одна чайна ложка). Для цього слід значно скоротити частку технологічно оброблених продуктів у власному раціоні. Останні є джерелом майже 70 відсотків добового надходження солі. Дуже важливо також не солити всю їжу, що готується вдома. Кожен член родини може посолити готові страви відповідно до власних смакових уподобань. Використання спецій та рослинних приправ може істотно зменшити потребу в додаванні солі в готові страви.

— Яких ще продуктів нам, а особливо дітям, слід уникати чи споживати якомога менше?

— Найбільше солі міститься в технологічно оброблених продуктах. У хлібі її в середньому один грам на кожні 100 грамів. Ще більше солі входить до складу твердого сиру, технологічно оброблених м’яса, риби та продуктів із них. Дуже велика кількість «білої смерті» — в солоних овочах. Солоні горіхи, чіпси та інші снеки також є концентрованими джерелами солі та спричиняють увесь спектр негативних наслідків після їх споживання.

— Як можна посилити роль держави в убезпеченні громадян від надмірного споживання солі?

— МОЗ не може, звичайно, заборонити споживати продукти з високим умістом солі, цукру, транс-жирів. Але в медичних працівників є право та обов’язок інформувати суспільство і громадян про принципи раціонального харчування. Певним кроком у цьому напрямі є Національний план дій зі здорового харчування, проект якого як частину загальнодержавної програми «Здоров’я-2020» розробило міністерство спільно з ВООЗ.

Серед пріоритетних заходів, що рекомендовані авторитетними міжнародними організаціями, можна виділити збільшення споживання овочів, фруктів, цільних злаків, нежирних молочних продуктів та риби, зменшення споживання технологічно оброблених продуктів із високим умістом солі, цукру, насичених жирів та транс-жирів.

Можливості держави в реалізації таких заходів полягають переважно в ефективній фіскальній політиці (зменшення податків на корисні продукти та збільшення — на некорисні), прийнятті відповідних законів (обмеження маркетингу та реклами некорисних продуктів) та систематизованій інформаційній кампанії, спрямованій на підвищення інформованості громади щодо важливості та принципів здорового харчування.

За розмову подякував Віктор КУРГАН.

 

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.