Вельми своєрідно трактував поняття «робота із ув’язненими» керівник виправного центру на Дніпропетровщині, перевівши його на комерційні рейки. Незгодних з таким трактуванням просто бив.

Так, приміром, знайшовши під час обшуку в кімнаті засудженого мобільний телефон, ця посадова особа нагадувала винному про заборону на зберігання телефонів, загрожувала всілякими покараннями. Яких, однак, можна було уникнути, сплативши керівникові центру три тисячі гривень. Для того, щоб до ув’язненого «доходило» швидше, бив.

До асортименту послуг здирника входило також сприяння в позитивному вирішенні питання про умовно-дострокове звільнення. Бажаючим треба було лише сплатити за це двадцять тисяч гривень. Небажаючих били — як правило, шкіряним ременем.

Заповзятливий комерсант-вертухай, можливо, розгорнув би свою діяльність ще ширше, пішов далі, але його зупинили. В «бізнес» втрутилася прокуратура області. Як розповіли кореспондентові «Голосу України» у її прес-службі, попереднє розслідування вже завершено. Обвинувальний акт за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 365, ч. 3 ст. 368, ч. 1 ст. 127 КК України (перевищення службових повноважень, одержання неправомірної вигоди й катування), направлено до суду. І тепер зловмисникові світить провести років вісім серед тих, кого до цього охороняв, кого шантажем і катуваннями змушував платити, над ким знущався. Як до нього ставитимуться майбутні співкамерники? Питання риторичне...

Дніпропетровська область.

 

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.