Учора Перший заступник Голови Верховної Ради, Уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко відкрила в кулуарах парламенту виставку «Бранці Кремля, або Випробування Росією» (на знімку). Експозиція присвячена громадянам України, котрі цинічно та беззаконно ув’язнені Російською Федерацією. Ініціатор виставки — колишній політичний в’язень, радник міністра закордонних справ України з питань політичних в’язнів Геннадій Афанасьєв.

У відкритті виставки також узяли участь народні депутати та рідні заручників.
Організатори заходу хочуть нагадати суспільству про необхідність спільної боротьби, важливість підтримки в’язнів та їх родин, про процвітаюче беззаконня в РФ на прикладі громадян України.
На виставці представлено інформаційні та презентаційні матеріали щодо історії сфабрикованих політичних справ, короткометражні ролики про долю бранців.
Відвідувачі експозиції отримують можливість написати листа зі словами підтримки політичному в’язню. Ці звернення буде систематизовано та передано всім тим, хто нині перебуває у російському полоні.
«Треба використовувати кожну можливість для того, аби привернути увагу до долі бранців Кремля і заручників на окупованих територіях, більше говорити про це», — наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.
Вона зазначила, що родини в’язнів в координації з українською владою дуже активно ведуть боротьбу за своїх рідних. «У питанні звільнення хлопців поки що немає добрих новин. На жаль, українських заручників стає більше і на окупованій території. За останні місяці викрали наших прикордонників, затримують громадян у Криму і на Донбасі за проукраїнські погляди. Питання звільнення заручників попри всі наші компроміси в Мінську, зокрема пропозицію щодо обміну 313 російських заручників на 88 наших співвітчизників, підтверджених по списку, з боку так званого керівництва окремих районів Донецької і Луганської областей поки що не знаходить відгуку. Інша сторона вимагає амністії і включення в список «беркутівців», причетних до вбивства Небесної Сотні та інших громадян, котрі готували теракти в Одесі, Харкові, Тернополі», — розповіла перший заступник глави парламенту.
Ірина Геращенко запевнила, що українська влада робить усе, щоб питання визволення заручників було на порядку денному наших європейських партнерів. «Ми звертаємося до церкви, міжнародної спільноти, намагаємося використати будь-які можливості задля звільнення українських в’язнів. Крім того, під час різних зустрічей порушуємо питання недопуску українських консулів до наших громадян», — наголосила вона.
Перший заступник Голови Верховної Ради наполягатиме, щоб у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб було створено фонд допомоги, в тому числі правової, родинам заручників. «Держава має взяти на себе ці видатки, адже деякі родини не мають можливості навіть купити квитки для того, щоб приїхати на судові засідання або на побачення до своїх родичів», — зазначила Ірина Геращенко.

Сергій МЕЛЬНИК.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua