Луганський національний університет ім. Тараса Шевченка одержав патент на винахід корисних булочок і хліба. Головною особливістю цих продуктів є добавки гідролізату чорноморської мідії і рапани. Хлібобулочні вироби будуть виготовлені із цільного зерна пшениці. Співвідношення зерна й борошна приблизно 80 на 20 відсотків відповідно.
— Це вигідна пропорція з економічної точки зору, — пояснює завідувач кафедри харчових технологій ЛНУ доцент Дмитро Крамаренко. — За рахунок цього знижується собівартість хлібобулочних продуктів, оскільки зерно — дешеве, а кількість борошна — мінімальна. Ця технологія максимально використовує харчовий потенціал зерна пшениці. Це вигідно і для виробників, і для споживачів.
Крім фінансів, нова технологія заощаджує час. Дієтичні добавки молюсків і рапан прискорюють процес приготування тіста, а це, за словами фахівців, підвищує продуктивність обладнання. Крім того, ці хлібобулочні вироби мають лікувально-профілактичні властивості. Цю інформацію підтвердила клінічна експертиза, проведена Національним науковим центром радіаційної медицини в Києві.