Таку засторогу висловила заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд. Ситуацію, що створюється нині з Конституційним Судом, вона назвала маркером того, що відбувається із державою.


Політик нагадала, що на хвилі Революції Гідності парламент звільнив суддів, призначених за квотою законодавчого органу. На їх місце, під тиском вулиці, народні депутати делегували в Конституційний Суд знаних і поважних правників. Тоді ж парламент звернувся до Президента і суддівського корпусу з проханням очистити і свою частину представників у високому органі. Однак цього не сталося. «У переддень призначення п’яти членів Конституційного Суду, подивіться на кандидатури, — закликала О. Сироїд. — Ви зрозумієте, що четверо призначених парламентом людей залишаться у глибокій меншості». Майбутній склад Конституційного Суду може відіграти для нашої країни таку ж фатальну роль, як і в період В. Януковича, вважає вона.


Такі побоювання розділяє і представниця «Самопомочі» Олена Сотник. Вона зупинилася на запровадженні інструменту «конституційної скарги». Мовляв, це відкриває кожному громадянину можливість звернутися до Конституційного суду для захисту власних прав, гарантованих Основним Законом. Положення дає хоч якусь надію на правосуддя, каже вона. Проте діятиме воно тільки за умови, що суддівську мантію одягнуть дійсно достойні непідкупні люди.


Шепетівка мерзне через борги


На цю проблему звернув увагу представник ВО «Свобода» в парламенті Андрій Іллєнко.


Опалювальний сезон зривається через «безвідповідальну олігархічну політику, яка ведеться приватним підприємством, що контролює житлово-комунальний сектор Шепетівки», — наголосив він. До громадян звернувся міський голова цього міста, свободівець Михайло Полодюк. Місто перебуває на межі технологічної катастрофи, запевнив він. Причиною, за його словами, стала заборгованість приватного підприємства ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» перед НАК «Нафтогаз». Сума боргу перевищила 60 мільйонів гривень. Тягнеться він із 2011 року, відколи й працює це підприємство. Очільник міста запевнив, що і населення, і саме місто за спожите паливо розрахувалися на сто відсотків. Тільки протягом 2016-2017 років за рахунок пільг, субсидій та від комунальної сфери на рахунки підприємства надійшло понад 52 мільйони гривень. Нині в місті загострюється соціальне напруження, каже М. Полодюк. Люди очікують від влади активних дій для ліквідації цієї заборгованості.


Надія СМІЯН.