У Верховній Раді відкрилась виставка «Я голосую за Україну без реклами тютюну» до Міжнародного дня відмови від паління, який відзначатимуть 16 листопада. Ініціатор заходу — голова парламентського Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний (на знімку).

 

 

На виставці представлено інформаційні стенди про законопроект щодо захисту громадського здоров’я від шкідливого впливу тютюнового диму (№ 4030а), який забороняє розміщення сигарет на відкритих вітринах магазинів.

Також створено стенд, де народні депутати можуть символічно засвідчити підтримку антитютюнової ініціативи.


Організатори звернули увагу на те, що магазини перетворилися на майданчики агресивної реклами сигаретних брендів. Світло, яскраві малюнки, спеціальна вкладка тютюнових виробів викликають у дітей інтерес до куріння. За даними експертів із контролю над тютюном, рекламне розміщення сигарет в точках продажу на 64 відсотки збільшує ризик паління серед маленьких громадян.


«Яскравої реклами цигарок точно не має бути в нашій країні. Ми хочемо здорову націю, здорових дітей і розуміємо, що в наших руках їхнє майбутнє. Повинен бути баланс між тим, що важливо економічно і що потрібно для стратегії розвитку держави, для філософії розвитку нації. Тому не маємо допустити поширення, заохочення всіляким способом споживання цигарок, особливо серед дітей», — наголосила співавтор проекту закону, народний депутат Оксана Юринець (фракція Блоку Петра Порошенка).


Голова Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний переконаний, що така ініціатива дасть змогу зупинити розвиток паління серед молоді.


«Вилучення елементів стимулювання продажу тютюну із повсякденного життя українців дасть можливість уникнути багатьох захворювань, спричинених курінням. А заходи щодо контролю над тютюном сприяють збільшенню тривалості життя українців та заощадженню державних коштів на лікування», — зазначила народний депутат Наталія Веселова (позафракційна).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА