Зона АТО в Україні одна із найбільш забруднених мінами територій поряд із Афганістаном та Сирією, вважають міжнародні експерти. Таку інформацію оприлюднили представники неурядової організації The Halo Trust під час круглого столу «Гуманітарне розмінування — обов'язок держави», проведеного у Верховній Раді України міжфракційним об'єднанням «Україні — Євроатлантичний простір».

За даними Міністерства оборони, із початку антитерористичної операції виявлено понад 290 тисяч вибухонебезпечних предметів і очищено 25 тисяч гектарів території.
За попередніми розрахунками ООН, один рік воєнного конфлікту веде до десяти років розмінування.
— На жаль, на тому обговоренні проблеми у парламенті йшлося тільки про гуманітарне розмінування. А цей напрямок — лише складова протимінної діяльності. В Україні досі не прийнято закон про протимінну діяльність (хоча два законопроекти вже давно подані до Верховної Ради), що гальмує певним чином процес очищення звільнених територій Донецької та Луганської області. Бо ми не можемо залучати до цього процесу певні організації, — коментує ситуацію «Голосу України» начальник координаційної групи з протимінної діяльності Об'єднаного центру цивільно-військового співробітництва штабу АТО майор Володимир Заверуха. За його словами, мінну рекультивацію звільнених територій Донецької та Луганської областей, згідно із затвердженим МОУ планом, підрозділам ЗСУ, Державної спеціальної служби транспорту та ДСНС допомагають проводити неурядові організації — The Halo Trust, FSD, DDG.
— Добре, що є три міжнародні компанії, які працюють із нами по тій темі. Але, якщо б був закон, то могли б залучити до протимінної боротьби більше партнерів і швидше та якісніше розв'язати проблему, — каже співрозмовник і конкретизує: — Компанія FSD — у них одна група розмінування. Вони «обробляють» одну ділянку. DDG теж працює локально. Halo Trust діє по всій лінії розмежування. Цю компанію було створено ще під час виведення радянський військ із Афганістану.
Цей напрям діяльності фінансується не з державного бюджету, а за рахунок іноземних донорів. Окрім того, міжнародні організації проводять постійно просвітницьку роботу. Тут, у сірій зоні, пояснюють людям, яку небезпеку несуть у собі снаряди, що не розірвалися, вибухові пристрої, як поводитися, аби убезпечитися від лиха.
— Чи можна створити вітчизняну компанію такого напряму?
— У принципі так. 
Є чимало фахівців, які мають досвід розмінування: військові сапери, фахівці з ДСНС. Але немає законодавчої бази, і їм ніхто з міжнародних донорів не виділятиме гроші. Ще й тому, що вони себе не зарекомендували ще на світовому ринку, — пояснює Володимир Заверуха.
Говоримо із фахівцем і про протипіхотні міни, зокрема, про некеровані, які вибухають при механічній дії.
— Це, що ставить наш противник у зоні АТО — різні розтяжки — заборонено міжнародною Оттавською конвенцією про заборону застосування, накопичення запасів, виробництва і передачі протипіхотних мін та про їх знищення, яку Росія не підписала. Вони роблять такі розтяжки, які тільки можуть придумати — «на розгрузку», «на загрузку» тощо.
Чимало «винаходів» й у керованих пристроїв. 2015 року наш боєць підірвався у результаті вибуху ручної гранати. Там була тоненька мідна нитка, по якій вона керувалася. Ми три рази заходили у «зеленку», аби знайти, що здетонувало. І лише на третій раз відшукали ту нитку, — розповідає фахівець. — У противника фантазія на це невичерпна. Саморобні вибухові пристрої роблять із чого завгодно і ховають їх теж у різних речах та місцях — у авторучці, під розсипані гроші, у книзі. Але найстрашніше — у дитячі іграшки.
Військові не розуміють, чому протимінну діяльність зараз намагається контролювати Міністерство з питань тимчасово окупованих територій.
— Це міністерство потрібно. В нього чимало завдань. Але чому у положенні відомства є рядок «координує протимінну діяльність». Ми писали листи у відповідні інстанції, аби переглянути цю функцію. Сподіваємося, що прийняття закону про протимінну діяльність таки розставить усі крапки над «і», — каже начальник координаційної групи з протимінної діяльності Об'єднаного центру цивільно-військового співробітництва штабу АТО майор Володимир Заверуха.

Ольга ВАУЛІНА.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.