На базі Полтавського інституту післядипломної педагогічної освіти імені М. В. Остроградського проведено фінальний етап XV Всеукраїнського учнівського турніру юних правознавців.


Його організація, турнірні питання, система оцінювання, контакти між учасниками, підбиття підсумків, інші роботи відповідали практично всім параметрам вимог МОН.


Проте привертає увагу, що не всі регіони, а лише 16, надіслали своїх представників. Сто двадцять п’ять учасників було поділено на 25 команд, при цьому із міста Харкова та Харківської області взяли участь сім команд. Не було представників із Вінниці, Дніпра, Запоріжжя, Івано-Франківська, Києва, Ужгорода, Чернівців та Чернігова, в яких є відомі й міцні вищі навчальні заклади з юридичної освіти.


Ймовірно зазначені заклади не мають впливу або відсторонені від роботи з учнівським середовищем. Місцеві державні адміністрації та установи освіти, виходячи з цього, також недостатньо приділяють уваги правоосвітній роботі. До того ж керівники команд, з якими йшли консультації з приводу умов та досвіду підготовки учасників турніру, звернули увагу на погану підтримку закладів освіти літературою, правничою зокрема.


Також потребує уваги й система методичної роботи. Отже, фактично робота з підготовки учнів на юридичний брейн-ринг, як жартома називали цей турнір самі учасники, віддана на відкуп ентузіастам, які, крім власного бажання, практично нічим не вмотивовані. Якщо переможці відповідних шкільних олімпіад мають право на збільшений мінімум їх оцінки за незалежним оцінюванням на декілька балів за умови вступу до юридичного закладу освіти, то учасники турнірів чомусь позбавлені такої преференції. Хоча рівень знань і сила учнів на турнірі оцінюється фахівцями набагато більше, ніж у учасників олімпіад.


Досвід таких турнірів є поки що неоціненим, хоча дуже цінним. Адже добра справа, яку сіють правоосвітні турніри, зайвою не буває.


Віктор КОВАЛЬСЬКИЙ,
голова журі XV Всеукраїнського учнівського турніру юних правознавців, доктор юридичних наук.