ЛИСТИ З ДОНЕЦЬКА


У блатному жаргоні (фені) є відомий вислів: брати на переляк. Це коли супротивника хочуть залякати уявною загрозою. Цим прийомом, як і взагалі всією фенею, користуються ватажки фейкової республіки «ДНР», щоб залякати населення Донбасу. Раніше вони погрожували завоювати всю Україну до Києва, але сьогодні стали скромніші, оскільки цьому вже не вірить навіть останній дебіл.

А сьогодні вони вигадали іншу страшилку: взяли на озброєння екологічну тему. Мовляв, Донеччині загрожує неминуча загибель через екологічні нещастя. Насамперед це стосується центру чорної металургії — Маріуполя. На місцевих телеканалах вони мовлять, що на підприємствах цього міста, переважно на металургійних, накопичилося стільки токсичних речовин і здійснюється така кількість шкідливих викидів, що маріупольці незабаром поголовно вимруть.
Воно, звичайно, всім відомо, що метзаводи аж ніяк не облагороджують атмосферу, але вони існують. Один — понад сто, а другий — понад 80 років, а місто, проте, не вимирало, а навпаки, завжди зростало. А зі шкідливим впливом свого виробництва на зовнішнє середовище металурги успішно борються, підприємства завжди вкладали великі кошти в будівництво нових і розвиток діючих очисних споруд і домоглися майже дворазового скорочення шкідливих викидів в атмо-
сферу й очищення стічних вод. Однак комітет з екології та природних ресурсів «ДНР» (є тут такий) і його глава Р. Кишкань невпинно розказують про катастрофу міста, що насувається. Щодня проводять різні наради із цього приводу за участю слухняних учених фахівців, котрі лякають населення техногенними катаклізмами. Запитується, чого ж раптом металургія, на якій і виріс Маріуполь, за твердженням ватажків «ДНР», перетворилася на смертельну небезпеку для міста?
Відповідь напрошується сама собою: ватажки «ДНР» якщо не за допомогою російських гармат, то брехливою пропагандою хочуть послабити Україну, поставивши за мету — залякати жителів Маріуполя, який дає країні третину сталі та чавуну. Мета зрозуміла: розбурхати народ, налаштувати його проти влади і якщо не зруйнувати, то хоча б скоротити виробництво сталі та чавуну. А без маріупольського металу Україна залишиться беззбройною перед ворогом. Тоді, що називається, бери її голими руками.

Ігор РУДЬКО.
Малюнок автора.

Донецьк.