Учора нарада лідерів депутатських фракцій із керівництвом парламенту щодо пошуку шляхів виходу з політичної кризи та роботи парламенту наступного пленарного тижня, на жаль, знову завершилася безрезультатно. Cтаном на п’ятницю погоджених напрацювань змін до Конституції та узгодженого проекту закону не було. На сьогодні напрацьовано чотири варіанти конституційних змін. Наступного тижня парламент спробує таки утворити Тимчасову спеціальну комісію з напрацювання змін до Конституції та, ймовірно, розгляне подання Президента про призначення Прем’єр-міністра України. Про це повідомив Голова Верховної Ради Володимир Рибак на брифінгу за підсумками наради з лідерами фракцій, яка відбулася учора зранку.

«Я не бачу задоволення, не бачу, що є повне порозуміння, — сказав Володимир Рибак після наради з лідерами фракцій. — Але сподіваюся, що керівники фракцій попрацюють з депутатами і, можливо, в понеділок знайдемо порозуміння і Верховна Рада буде виконувати свою основну мету».

На вчорашній нараді у кабінеті Голови Верховної Ради були присутні керівники фракцій і голови деяких комітетів, представник Президента у Верховній Раді та керівництво парламенту. Це була вже третя така зустріч на цьому тижні. Зі слів Володимира Рибака, на нараді розглядали питання затвердження порядку денного сесії на наступний пленарний тиждень. А найбільшу увагу приділили закону про внесення змін до Конституції. Однак до жодного узгодженого рішення не дійшли.

При цьому Володимир Рибак нагадав, що минулого тижня парламент не захотів підтримати пропозицію утворити Тимчасову спеціальну комісію з підготовки конституційних змін, натомість було створено робочу групу, яка збиралася, працювала. «І сьогодні напрацьовано чотири проекти законів змін до Конституції», — сказав глава парламенту. Він запропонував наступного вівторка, 18 лютого, таки створити спеціальну комісію з представників усіх політичних сил та фахівців із конституційного права та готувати узгоджений варіант конституційних змін, який можуть підтримати представники всіх фракцій і який можна буде запропонувати на розгляд сесії.

«Є сьогодні розбіжності, — зауважив Володимир Рибак. — Більшість Верховної Ради готова розглядати всі пропозиції згідно з розділом XІІІ Конституції України, в якому розписана процедура розгляду конституційних змін. Опозиція наполягає на тому, що повинні зранку зібратися, а вже увечері мати другу Конституцію, мати другий устрій, перейти від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської республіки. Але немає таких прикладів у світі, щоб за добу міняли Конституцію і устрій у державі».

Голова Верховної Ради закликав діяти у правовому полі: «Давайте діяти згідно з Конституцією. Давайте створимо тимчасову комісію, вона попрацює, винесемо в першому читанні, узгодимо на базі пропозицій фракцій один узгоджений варіант, розглянемо його, направимо до Венеціанської комісії, Конституційного Суду. Це ж Конституція, такого не може бути і немає таких прикладів у жодному парламенті у світі».

Володимир Рибак наголосив на тому, що, незважаючи на політичну ситуацію в державі, парламент має виконувати свою головну роль — законодавчого органу і працювати. Він запропонував у понеділок на погоджувальній раді розглянути соціально-економічні питання, які вкрай необхідні для людей і держави, і які має бути винесено на розгляд парламенту. А керівники фракцій щоб продовжили консультації та опрацювання змін до Конституції. Глава парламенту звернувся до керівників фракцій з проханням узгодити ці питання у фракціях до вівторка, щоб Верховна Рада з вівторка працювала. «А якщо виникнуть якісь питання, дискусія має відбуватися у сесійній залі, а не в кабінеті, щоб люди почули і депутати могли висловлювати свої думки», — додав він.

Голова Верховної Ради висловив сподівання, що керівники фракцій у понеділок знайдуть порозуміння і парламент виконуватиме свою основну мету — законотворення.

Володимир Рибак також повідомив, що до парламенту ще не внесено подання щодо призначення Прем’єр-міністра України.

«На цю хвилину подання Президента щодо кандидатури Прем’єр-міністра ще не внесено, але сподіваюся, що наступного пленарного тижня таке питання виникне, і ми розглядатимемо кандидатуру Прем’єр-міністра, яку внесе Президент нашої держави», — сказав Володимир Рибак. При цьому він зазначив, що питання про призначення прем’єра вноситься до парламенту позачергово і може бути розглянуто у Верховній Раді в першочерговому порядку.

Дослівно

Голова Верховної Ради України Володимир РИБАК:

— Парламент має виконувати головну мету — створювати закони, які працюватимуть для людей і для держави.