Голова Верховної Ради України Володимир Рибак у п’ятницю провів зустріч з представниками ініціативної групи «Першого грудня» — українськими науковцями Мирославом Поповичем і В’ячеславом Брюховецьким на їхнє прохання.

Під час зустрічі обговорювалося питання пошуку шляхів виходу з кризи, знаходження порозуміння між політичними силами і всіма сторонами.

В. Рибак повідомив, що недавно завершилася чергова нарада з керівництвом фракцій, зазначивши, що представники опозиційних фракцій «вкотре продемонстрували мінливість власних позицій щодо можливих конституційних змін, які б передбачали або президентсько-парламентську, або ж парламентсько-президентську форму правління в державі». Керівник парламенту наголосив, що на таких зустрічах він закликає керівників фракцій визначитися зі своєю позицією щодо устрою в державі, знайти порозуміння в питанні узгодження законопроекту про внесення змін до Конституції. «Період учнівства у депутатів давно минув, тому треба відкинути мітинговість у сесійній залі, повернутися до конструктивної роботи», — підкреслив Володимир Рибак.

Своєю чергою, В. Брюховецький і М. Попович передали Голові Верховної Ради документ, напрацьований ініціативною групою — «Національний Акт свободи». За їхніми словами, це «нестандартний документ, до опрацювання якого залучалися фахівці різних галузей, юристи, академіки, аби він не був дилетантським». «Документ — більше політико-правовий, це певний «джентльменський» договір між парламентаріями», — сказав В. Брюховецький. На думку М. Поповича, документ «має й етичне звучання: треба підвести риску дріб’язковим суперечкам, аби люди зрозуміли важливість подолання цієї кризи, збереження держави».

Володимир Рибак зазначив, що проект, запропонований ініціативною групою «Першого грудня», буде передано фракціям для ознайомлення усіма народними депутатами.

Прес-служба Верховної Ради України.

На знімку: (зліва направо) члени ініціативної групи «Першого грудня» В’ячеслав Брюховецький  і Мирослав Попович.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.