Учора відбулися парламентські слухання на тему: «Формування та реалізація державної молодіжної політики в Україні в умовах децентралізації». Ініціатором їх проведення виступив Комітет Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму.


Відкриваючи слухання, заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд висловила доволі критичні зауваження: «Децентралізація — це повноваження, підкріплені грошима та відповідальністю. Молодіжна політика — це ідеї держави, підкріплені грошима, щоб молоді люди могли себе розвивати. Якщо ми говоримо про молодіжну політику в контексті децентралізації — це державна політика, яка полягає не в документах, а в грошах і яка дозволяє молодим людям на місцях розвивати себе».


За словами О. Сироїд, початок фінансової децентралізації, справді, дав українським громадам фінансові ресурси, які стали робити їх вільними. «Люди почали думати, планувати, як краще витрачати гроші, вкладати їх в освіту, інфраструктуру. Це був початок. Але, на жаль, тоді не було ухвалено новий закон про місцеве самоврядування, який би розділив повноваження між державними та місцевими органами влади. Як наслідок — починаючи з 2016 року, держава поступово забирає гроші в місцевих громад. Інколи брутально забираючи місцеві податки, інколи нав’язуючи певні повноваження без додаткового фінансування», — зазначила вона. Класичний приклад такого стану речей — професійна технічна освіта. Повноваження щодо регулювання профтехосвіти належать державі, а фінансуватися вона має з місцевих бюджетів. Саме муніципалітети, на думку О. Сироїд, у разі чого будуть відповідальними за неякісну профтехосвіту. «Але на якій підставі, якщо регулює держава?» — запитала політик та підкреслила, що в проекті Держбюджету на 2018 рік ситуація ще драматичніша. «У цьому контексті виникає риторичне запитання: це децентралізація чи згортання спроможності місцевих громад? Якщо ми забираємо у громад гроші, які мали би спрямовуватися на молодь, чи можна тоді говорити про якісну молодіжну політику?» — звернулася вона до учасників слухань.


Як на критичні зауваження О. Сироїд відреагували учасники слухань, зокрема профільний міністр, читайте в наступному номері газети.