Вечірнє засідання 14 листопада


Верховна Рада 260 голосами ухвалила висновки та пропозиції до урядового проекту закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» (№ 7000). Це передбачає процедура розгляду законопроекту в першому читанні. Кабінету Міністрів України доручено підготувати проект державного кошторису до другого читання із урахуванням Бюджетних висновків та подати на розгляд парламенту за два тижні.


Заступник голови Комітету з питань бюджету Сергій Мельник повідомив, що до законопроекту надійшло 2 280 пропозицій від народних депутатів, які узагальнені у таблицю пропозицій. Із них повністю чи частково враховано 1 429 пропозицій. Зокрема, щодо збільшення видатків на діагностику та лікування захворювань у медичних установах МОЗ, фінансування окремих програм, врегулювання погашення різниці тарифів на послуги з опалення, водовідведення тощо. У висновках бюджетного комітету йдеться, що у дохідній частині можливе збільшення прогнозу деяких надходжень та існують ризики щодо виконання окремих запланованих показників доходів та надходжень від приватизації. Під час розгляду питання міжбюджетних відносин за участю представників органів місцевого самоврядування та їх асоціацій найбільше занепокоєння викликало недостатнє забезпечення фінансовими ресурсами виконання делегованих державою повноважень.


Тимчасово виконуючий повноваження голови Рахункової палати Олександр Яременко доповів висновки контролюючого органу. «Проведений аналіз засвідчив, що проект Державного бюджету на 2018 рік розроблено на основі досить оптимістичних макроекономічних показників, що закладає ризики його виконання, — сказав промовець. — Доходи державного бюджету в наступному році зростатимуть в основному за рахунок імпорту, підвищення цін і девальвації гривні». На думку Рахункової палати, ключовою проблемою державних фінансів залишаються державні борги. Уряд планує брати нові кредити, причому на 22 відсотки більше, ніж у поточному році, щоб сплатити борги і покрити дефіцит бюджету. Від державних запозичень наступного року планується отримати п’яту частину фінансових ресурсів держбюджету. І, як наслідок, державний і гарантований державою борг на кінець 2018 року зросте до 2,7 трильйона гривень, це становить 64 тисячі гривень на одного українця.


Під час обговорення народні депутати також висловили багато застережень до проекту бюджету. Вадим Івченко («Батьківщина») висловився проти перекладання на місцеві бюджети пільг за житлово-комунальні послуги та проїзд у громадському транспорті, різницю в тарифах. Тетяна Острікова («Самопоміч») — проти зростання податкового навантаження на економіку. «У цьому бюджеті відсутні достатні стимули для розвитку економіки. Таким має стати скасування податку на прибуток та запровадження податку на виведений капітал», — вважає вона.


Олег Ляшко заявив, що команда Радикальної партії пропонує план дій, який дасть можливість розвивати економіку, створювати робочі місця для українців, підтримувати національного виробника. Не за рахунок підвищення податків, а за рахунок детінізації, вивільнення економічної активності, радикальної зміни грошово-кредитної політики, звільнення від сплати податків, модернізації основних фондів. «Закон — купуй українське — для того, щоб підтримувати національного виробника на внутрішньому ринку», — сказав Ляшко.


Юрій Бойко (Опозиційний блок) назвав урядовий законопроект несправедливим. «В умовах, коли 60 відсотків населення країни перебуває за межею бідності, ми бачимо в проекті бюджету різке зростання видатків на силові структури, збільшення фінансування в рази центральних органів виконавчої влади», — зазначив депутат.


Натомість фракції Блоку Петра Порошенка та «Народного фронту» заявили, що голосуватимуть за законопроект. «Це є бюджет розвитку, — сказав лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. — Цей бюджет є продовженням тих реформ і змін, які в цій країні не робили 23 роки. Ми голосуватимемо «за», тому що п’ять відсотків валового внутрішнього продукту будуть направлені на підвищення обороноздатності і національної безпеки, а це становить 164 мільярда гривень».


Олександр Третьяков (фракція БПП) запропонував доповнити бюджетні висновки Верховної Ради ще двома пунктами, передбачивши збільшення на 25 мільйонів гривень видатків за бюджетною програмою забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції та яким надано статус інваліда війни або учасника бойових дій.


Після результативного голосування присутній у парламенті Прем’єр-міністр Володимир Гройсман подякував народним депутатам за підтримку. «Я хочу підкреслити, що цей бюджет є бюджетом економічного розвитку. Там повністю враховані інтереси децентралізації», — запевнив глава уряду.


Народні депутати також ухвалили в цілому проект закону «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості» 
№ 7117 (258 «за»), у першому читанні — зміни до Бюджетного кодексу України (№ 7116), які врегульовують відносини між державним та місцевими бюджетами, зміни до Податкового кодексу щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році.

Мовою цифр

* Проектом Держбюджету-2018 передбачається: доходи загального фонду зведеного бюджету — 1 трильйон 30 мільярдів грн, зростання ВВП — 3%, інфляція — 7%, дефіцит бюджету — 4%, курс долара у 2018 році — до 30 грн. З 1 січня 2018 року мінімальна заробітна плата зросте до 3 723 грн, прожитковий мінімум — 1700 грн.


* На сектор національної безпеки й оборони планується виділити 5% ВВП — майже 163 млрд грн, на АПК — 7,3 млрд. грн, на освіту — 217,5 млрд грн, на охорону здоров’я — 112,5 млрд грн, на будівництво і ремонт доріг — 44 млрд грн, на субсидії на оплату житлово-комунальних послуг — 55 млрд грн.