Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко провела низку міжнародних зустрічей.
Під час зустрічі з делегацією міжпарламентської групи дружби з Україною Національної Ради Словацької Республіки політик заявила, що ми розраховуємо на підтримку Словаччини в питанні збереження солідарності всередині ЄС щодо продовження санкційної політики проти Росії до повного відновлення територіальної цілісності України.
І. Геращенко наголосила, що заради мирного врегулювання ситуації на сході України розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі є необхідною умовою. За її словами, миротворча місія ООН має розміщуватись на всій окупованій території Донбасу, зокрема і поблизу 400-кілометрової не підконтрольної українській владі території україно-російського кордону.
Політик запросила парламентаріїв Словацької Республіки відвідати Донбас для ознайомлення з поточною безпековою та гуманітарною ситуацією.
Також під час зустрічі було обговорено питання активізації міжпарламентської співпраці між Україною та Словаччиною. І. Геращенко закликала активізувати співпрацю у торговельно-економічних та культурно-гуманітарних сферах.
Своєю чергою глава парламентської групи дружби з Україною Національної Ради Словацької Республіки Мікулаш Крайкович запевнив у подальшій підтримці України.
«Важливо, щоб Україна, незважаючи на безпекові загрози, продовжувала економічний та політичний розвиток. Ми розуміємо складність поточної ситуації та запевняємо, що Словаччина й надалі надаватиме підтримку Україні у проблемних питаннях», — повідомив М. Крайкович.

* * *

Під час зустрічі Постійної делегації Верховної Ради України з представниками дипломатичних місій держав—членів Ради Європи порушувалось питання необхідності посилення співпраці делегацій напередодні сесії ПАРЄ, що відбудеться 22—26 січня 2018 року (на знімку).

Ірина Геращенко подякувала представникам дипломатичних місій держав—членів Ради Європи за плідний діалог між делегаціями впродовж осінньої сесії ПАРЄ 2017 року. Вона наголосила, що Україна завжди прагнула до мирного врегулювання ситуації на Донбасі та не раз демонструвала це своїми діями. Водночас, наголосила І. Геращенко, Російська Федерація повинна повернутись у міжнародне правове поле та почати виконувати всі взяті на себе зобов’язання.
Окрім того, Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях поінформувала присутніх про безпекову та гуманітарну ситуацію на Донбасі. Вона наголосила на щоденних порушеннях прав людини на окупованих Росією територіях та в ОРДЛО, а також поінформувала про викрадення в Білорусі українця Павла Гриба.
«Наслідком російської збройної агресії є понад 10 тисяч загиблих серед цивільного населення та 157 українців, що їх незаконно утримують у місцях неволі та в ОРДЛО. Процес визволення заручників упродовж 14 місяців не має жодного прогресу», — підкреслила Ірина Геращенко.
Політик закликала міжнародних партнерів долучатися до процесу визволення заручників та подякувала Туреччині за докладені зусилля у визволенні кримських татар Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза.
І. Геращенко нагадала, що пропозиція Російської Федерації щодо миротворців на Донбасі є абсолютно неприйнятною, та уточнила, що миротворці мають бути присутні на всій території, включно з неконтрольованою ділянкою україно-російського кордону та територією, де Росія зберігає зброю.

* * *

«Ми вдячні за солідарну позицію Республіки Індонезія щодо відновлення територіальної цілісності України та розраховуємо, що подані Україною ініціативи в ООН отримають належну підтримку», — наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час зустрічі з делегацією парламенту Республіки Індонезія на чолі з Віце-спікером Ради народних представників Парламенту Республіки Індонезія Фадлі Зоном.
Політик подякувала парламентаріям Республіки Індонезія за підтримку ініціатив України, спрямованих на відновлення територіальної цілісності України, та наголосила, що за сучасних умов виникає гостра потреба в активізації діалогу у цій сфері.
І. Геращенко запевнила, що Республіка Індонезія може розраховувати на підтримку України в міжнародних організаціях. І повідомила, що Україна підтримає кандидатуру Республіки Індонезія на виборах непостійних членів Ради Безпеки ООН на період 2019—2020 років.
Своєю чергою Віце-спікер Ради народних представників Парламенту Республіки Індонезія Фадлі Зон запевнив, що Індонезія продовжуватиме підтримувати Україну на міжнародній арені. Ф. Зон зауважив, що Республіка Індонезія розраховує на пом’якшення візового режиму з боку України для власників службових та дипломатичних паспортів Республіки Індонезія. Це, на його думку, сприятиме активізації двосторонньої співпраці.

За повідомленнями прес-служби апарату Верховної Ради України.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua