Новояворівська районна лікарня № 1 відтепер носитиме ім’я Юрія Липи — лікаря, письменника, автора української геополітичної концепції. Таке рішення ухвалила Яворівська районна рада.

Медики Новояворівської райлікарні № 1 імені Юрія Липи.

На Яворівщині Юрій Липа під час Другої світової війни працював лікарем і за свою активну громадянську позицію був заарештований і знищений енкаведистами. Досі живуть свідки тих подій і пам’ятають автора всеукраїнської трилогії «Призначення України», «Чорноморська доктрина» та «Розподіл Росії», в якій найповніше розкрилися його ідейні погляди.
З ініціативою увіковічити пам’ять людини, яку називають апостолом новітнього українства, виступили головний лікар Григорій Мороз та завідувачка офтальмологічного відділенням, керівник благодійного фонду «Призначення» імені Юрія Липи Галина Шипка.
«Своєю професійною діяльністю, своїм життєвим прикладом, творчістю, громадсько-політичною позицією він утверджував нинішню Україну, — вважає головний лікар Новояворівської райлікарні 
№ 1 Григорій Мороз. — Не менш важливими були його медичні праці, особливе місце серед яких посідає «Фітотерапія», які, на жаль, ще недостатньо відомі українській медицині. Його особистий життєвий погляд лікаря — жертовне служіння людям за будь-яких обставин — є прикладом нинішнім представникам цієї гуманної професії».
Як розповіла керівник фонду імені Юрія Липи Галина Шипка, в лікарні впродовж десяти років щорічно проводять Липівські читання, в яких беруть участь медики, громадські діячі. Останнього разу гостями стали Дмитро Сапіга, директор видавництва «Каменяр», яке перевидає твори письменника, а також Тетяна Павелко, артистка Національного драматичного театру імені Марії Заньковецької.
У Новояворівській райлікарні до 120-річчя з дня народження Юрія Липи провели наукову конференцію з участю Львівського лікарського товариства та науковців. До цього активно долучився благодійний фонд «Призначення» імені Юрія Липи, який ставить за мету зібрати спільноту людей, котрі мають потребу долучитися до просвітницької праці, до виховання сучасної української еліти і для цього готові пожертвувати своїми працею, коштами і можливостями.
У колективі вважають, що відтепер Новояворівська райлікарня матиме свого морального і духовного покровителя — лікаря і письменника Юрія Липу.

Богдан КУШНІР.
Фото надано автором.

Львівська область.