Не змогла вирішити з першої спроби долю дитячого будинку інтернатного типу «Радість» у Каховці Херсонська обласна рада. Через зменшення кількості вихованців його мали закрити, а дітей перевести до школи-інтернату сусіднього міста Таврійська (про це «Голос України» згадував у публікації «Закривається черговий сиротинець»). Та, як повідомляє начальник управління освіти Херсонської ОДА, депутат обласної ради Євген Криницький, на засіданні президії облради розгляд питання відклали. Натомість запропонували провести попередні консультації із громадськими та релігійними організаціями, які мають своє бачення долі сиротинця й хлопців та дівчат, які в ньому залишаються.
«Питання лише перенесли, а не зняли з порядку денного. З сиротинцем так чи інакше треба щось вирішувати. Адже утримувати дитбудинок, який не заповнений навіть наполовину — надто важкий тягар для бюджету в умовах фінансової скрути. А по-друге, державна політика передбачає, що дітей треба не в сиротинцях утримувати, а шукати для них опікунів та прийомні родини», — наполягає на своїй позиції Євген Криницький.
Звичайно, працівники «Радості» зовсім не радіють перспективі ліквідації дитячого будинку — ніхто не хоче залишитися без роботи й зарплати. Цілком зрозуміло й те, що вони шукають підтримки громадськості, аби «загальмувати» цей процес. Громадська організація «Спілка жінок Херсонщини», приміром, у листі до редакції «Голосу України» нагадала про помилку в публікації, що потребує спростування: в каховському дитбудинку залишається не 7, а 35 дітей.
Помилку автор визнає, та від намірів закрити заклад, судячи з думки керівника обласного управління освіти і науки Євгена Криницького, через це ніхто не планує відмовлятися. Адже курс держави й місцевих органів влади на те, щоб діти в Україні жили не в сиротинцях, а в сім’ях, залишається незмінним. Тим паче вже тепер у «Радості» вихованців обмаль навіть для того, щоб сформувати повноцінний учнівський колектив. У від-повіді на інформаційний запит тієї ж «Спілки жінок Херсонщини» від 30 жовтня 2017 року дирекція дитбудинку повідомляє: учнів дев’ятого-десятого класів тут уже немає взагалі, одинадцятикласник тільки один, учнів молодших класів — від двох до чотирьох на клас. Коментарі, як то кажуть, зайві.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсонська область.