Ділова спільнота представила унікальну програму індустріально-інноваційного розвитку країни — «Платформу економічного патріотизму». Це комплекс рішень щодо захисту прав власника та інвестора, боротьби з рейдерством, покращення податкової політики, запобігання монополізації ринків тощо, що мають дати 7—8% зростання ВВП уже найближчими роками. Промисловці кажуть: трудова міграція, тиск на бізнес та відсутність належних умов для розвитку індустрії, малого і середнього бізнесу, надходження інвестицій остаточно перетворять Україну на сировинний придаток розвинутого світу. Тому ділова спільнота об’єднується навколо стратегії економічного розвитку та закликає владу зробити те само, відкинувши політичні та особистісні амбіції. Адже загальнонаціональні питання — якості життя громадян, платоспроможності, конкурентоспроможності виробників — повинні бути предметом загальнонаціональних пріоритетів. Про це йшлося на XV розширеному з’їзді УСПП у Києві. На захід завітали парламентарії, партнери з українських та закордонних бізнес-організацій.
Презентована в експертному колі «Платформа» виділяє економічний патріотизм, що понад усе цінує новостворене робоче місце і сталий розвиток національної економіки. Документ має в основі пропозиції провідних бізнес-асоціацій України, наукових установ, роботодавців і профспілок. Вона містить першочергові заходи на найближчий рік із більш широкого переліку розробленої раніше та постійно оновлюваної Антикризової програми спільних дій влади та бізнесу. З деяких з них уже прийняті урядові рішення: підтримки виробника і експортера, зняття частини санкцій і штрафів з вітчизняних компаній тощо.
«Утім, на жаль, більшість із них досі не втілені в життя. Саме тому УСПП та Антикризова рада організують громадський контроль за виконанням уже прийнятих рішень Кабміну та тими, що пропонуються у «Платформі економічного патріотизму». До кінця року має бути і ініційоване нами обговорення в трикутнику уряд—Нацбанк—бізнес щодо спрощення доступу до фінансових ресурсів», — заявив президент УСПП Анатолій Кінах.
Він звернув увагу на посилення процесів деіндустріалізації та депопуляції в Україні. А це дві найбільш вагомі для вітчизняної економіки та держави загалом позиції. Зокрема, посилюється трудова (6—7 млн українців за кордоном) та бізнес-міграція (перенесення невеликих виробництв до Польщі, Угорщини, країн Балтії). Прогноз зростання ВВП в 2017 році становить 2%, що на тлі падіння в 2014—2015 роках до 17% загрожує консервацією кризи. Потрібно щонайменше до 6—7% приросту ВВП на рік.
У цій ситуації необхідно діяти швидко і консолідовано — владі, бізнесу, громадським організаціям. Необхідність консолідації навколо такої програми розвитку, як «Платформа», обговорювали і депутати — Л. Козаченко, О. Продан і партнери УСПП — президент Торгово-промислової палати Г. Чижиков та ін.
Промислова спільнота пропонує невідкладні заходи у сфері фінансової підтримки інвестиційних проектів; кредитування малого і середнього бізнесу; запуску діяльності Експортно-кредитного агентства; жорсткої протидії будь-яким виявам рейдерства, тиску на підприємництво тощо.
УСПП запрошує всі зацікавлені бізнес- та громадські організації, експертів, економістів, усі сторони соціального партнерства доповнювати своїми пропозиціями «Платформу», долучитися до її обговорення та подальшої реалізації.

Вл. інф.