Народні депутати від ВО «Свобода» Олексій Кайда і Олег Сиротюк зареєстрували в парламенті проект постанови про призначення чергових виборів депутатів Тернопільської обласної ради на 25 травня цього року. «15 березня 2009 року відбулися позачергові вибори депутатів Тернопільської обласної ради п’ятого скликання. А 19 березня підсумки виборів було офіційно оголошено на організаційній сесії облради. Відповідно до чинного законодавства та враховуючи рішення Конституційного Суду від 4 червня 2009 року 

№12-рп/2009, строк повноважень депутатів має становити п’ять років і закінчується 19 березня 2014 року», — йдеться в обґрунтуванні.
Роботу депутатів облради п’ятого скликання продуктивною назвати важко. Політичні пристрасті тут зашкалювали, чого не скажеш про спрямування зусиль обранців на розв’язання соціально-економічних проблем. Найяскравіший приклад — область, єдина в Україні, — понад десять місяців минулого року жила без бюджету. Бюджет на 2014 рік також поки що не затверджено.
Чи буде новий склад обласної ради менш політизований? Звичайно, прогнози поки що робити зарано, але соціологи орієнтири дають. Скажімо, за даними групи «Соціологія країни», якби вибори відбулися наступної неділі, то 30 відсотків жителів області проголосували б за «УДАР», 23 — за «Батьківщину», 21 — за «Свободу», 5 відсотків — за Партію регіонів. Рейтинг у «Свободи» знижується на користь «УДАРу». У попереджувальному страйку, що відбувся в четвер під стінами облдержадміністрації, взяли участь зо дві сотні мітингувальників — переважно пенсіонерів. До речі, у Тернополі ще 1 грудня оголошено загальноміський безстроковий страйк, але все працює.
 
Тернопільська область.