Херсонці шоковані: у них загадково зникають гроші з банківських карток, на які людям перераховують зарплату та пенсію. Якщо раніше це були поодинокі випадки, то нині тривожні повідомлення про це надходять до міліції мало не щодоби. А до Комсомольського райвідділу міліції Херсона протягом одного дня надійшло одразу сім заяв. До того ж від вкладників одного великого комерційного банку з іноземними інвестиціями, в яких з рахунків зникло в середньому по тисячі гривень. Хоча карток вони нікому не передавали і не залишали їх без нагляду. В усіх випадках люди знімали готівку не в Херсоні, а десь у Миколаївській області.
Начальник відділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС Херсонщини підполковник Микола Цап у бесіді з кореспондентом «Голосу України» підтвердив: на клавіатурі банкомата виявили накладку, яка фіксує цифри уведених ПІН-кодів. Однак служба безпеки фінустанови зняла її самостійно, а не викликала оперативників, щоб ті дочекалися злочинців, котрі прийдуть забирати свою техніку. А камери відеоспостереження, яка могла б зафіксувати момент установлення накладки, біля цього банкомата якраз не було — напевне, саме через це викрадачі коштів і обрали його.
«Це вже другий випадок, коли на банкоматах виявляють стороннє обладнання. Перша накладка була на приладі для видачі готівки іншого банку, але в самісінькому центрі міста. За ним здійснювалося спостереження, та, мабуть, зловмисники щось запідозрили, і по неї не прийшли, — каже Микола Цап. — Судячи з того, що гроші з карток знімали на Миколаївщині, не можна виключати й версії про появу «гастролерів».
Зі свого боку фінансова установа, якій належить банкомат, обіцяє провести своє розслідування обставин зникнення коштів. Але воно триватиме не менше кількох тижнів, та й після його завершення повернення грошей не гарантується. А тим часом без них для більшості власників карток прогодувати родини буде важко.
Херсонська область.