Одним із пріоритетів об’єднаних територіальних громад має бути економічна підтримка молоді, створення умов для самореалізації. Про це під час парламентських слухань: «Формування та реалізація державної молодіжної політики в Україні в умовах децентралізації» наголосив голова Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Участь у заході взяли народні депутати, представники центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських і міжнародних організацій, наукових установ.


Голова комітету зазначив, що саме від уваги керівників місцевих громад до соціального становлення молоді залежатиме майбутнє ОТГ, їх економічний розвиток і взагалі політична стабільність у країні.


«Треба створити такі умови, щоб молодь мала бажання працювати в громаді, брати активну участь у її розбудові, створювати сім’ю і народжувати дітей», — сказав він.


Особливо непокоїть, зазначив Артур Палатний, відтік великої кількості молоді, зокрема вчених, лікарів, інженерів за кордон. Така міграція зумовлена тим, що значна частина юних громадян не бачить власної перспективи в своїй державі, у тому числі можливості вирішити житлове питання.


Голова комітету також звернув увагу на проблеми з отриманням якісної освіти. «На сьогодні в найбільш критичному стані перебувають професійно-технічні заклади, утримання яких переклали на місцеві бюджети. ПТУ отримують лише п’ять відсотків від необхідного фінансування. Це ускладнює доступ молоді з малозабезпечених сімей до професійної освіти, позбавляє її можливості знайти своє місце в житті», — зазначив Артур Палатний.


До того ж, за його словами, комітет вважає неприпустимими пропозиції Міністерства фінансів щодо поступового зменшення кількості студентів, які отримують стипендії. Це може призвести до суттєвого відтоку талановитої молоді за кордон. Приміром, у Польщі навчатися набагато дешевше, ніж у деяких українських вузах. «Для того щоб молодь була зацікавлена отримувати якісну освіту в нашій країні, в неї має бути реальна перспектива отримати робоче місце з гідною заробітною платою», — сказав голова комітету та поінформував, що сьогодні майже кожен четвертий громадянин України віком 15—24 роки — безробітний.


Він нагадав, що в період з 2005-го по 2012 рік діяла норма щодо забезпечення молоді з вищою або професійно-технічною освітою першим робочим місцем з наданням дотації роботодавцю. На жаль, вона була скасована. На переконання Артура Палатного, цю помилку необхідно виправити та відновити систему фінансування першого робочого місця для молоді.


Також голова комітету акцентував увагу на темі медичного обслуговування. За його словами, відповідно до статистичних даних, 84% молоді вважають себе практично здоровими. Але в реальності маємо велику кількість хворих на наркотичні розлади, найвищий в Європі рівень захворюваності на туберкульоз, знаходимося серед лідерів за темпами розвитку ВІЛ. Усі ці хвороби безпосередньо пов’язані із відсутністю профілактичних заходів, належного медичного обслуговування, соціальними та культурними проблемами.


Одним з найважливіших чинників розвитку молодої людини Артур Палатний назвав заняття спортом. «Саме в дитячо-юнацьких спортивних школах займаються тисячі юнаків та дівчат, зокрема з малозабезпечених сімей, і саме від мудрості керівництва місцевих рад залежить подальша доля таких дітей. Фінансуючи дитячо-юнацький спорт, мистецькі школи ми отримаємо нових олімпійських чемпіонів, композиторів, співаків, художників, які прославлять як Україну, так і місцеву громаду», — підкреслив він.


Міністр молоді та спорту Ігор Жданов зазначив, що для реалізації молодіжної політики доцільно передбачити в структурі виконавчих органів ОТГ не лише окремих працівників, відповідальних за роботу з молоддю, а й підрозділи, здатні забезпечити міжвідомчу та міжсекторальну взаємодію.


Одним із основних принципів, за якими має будуватися робота з молоддю в громаді, на думку Ігоря Жданова, має бути залучення дівчат і юнаків до ухвалення рішень.


Крім того, Ігор Жданов повідомив, що міністерство другий рік поспіль реалізує план заходів щодо національно-патріотичного виховання молоді, до яких щороку залучається понад 50 тисяч юних громадян.


Міністр нагадав, що у рамках реалізації Дорожньої карти реформування молодіжної сфери, з метою підтримки громадських об’єднань у регіонах, змінено умови конкурсу. Тепер у ньому можуть брати участь місцеві організації, які реалізують всеукраїнські проекти. У цьому році підтримано 42 проекти дитячих і молодіжних організацій, до участі в яких буде залучено майже 604 тисячі осіб.


Голова комітету Артур Палатний подякував учасникам за корисні поради і рекомендації та запевнив, що вони будуть враховані в новому законопроекті про молодь, який буде доопрацьований за участю центральних органів виконавчої влади та громадських організацій.

Дослівно

Голова Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний: «Проблему з житлом для молоді треба вирішувати комплексно, із залученням кращих європейських практик. Маємо стимулювати місцеві громади виділяти більше коштів на нові молодіжні житлові програми, які має розробити уряд. А на законодавчому рівні — передбачити виділення з держбюджету відповідної субвенції».