Учора у Верховній Раді відкрилася фотовиставка «Не забуті», присвячена військовим, які перебувають у полоні бойовиків на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Організатори заходу — громадські об’єднання «Батальйон національного захисту «Кривбас» та «Берегиня».
«Українська сторона шукає різні можливості для визволення заручників, — сказала Перший заступник Голови Верховної Ради, представник України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи у Мінську Ірина Геращенко. — Україна готова передати тих осіб, за якими немає порушень українського законодавства. Укотре наголошую, ми шукаємо всі можливості достукатися до іншої сторони для визволення заручників — і через церкву, і через інші канали. Ми дуже сподіваємося, що до нового року будуть позитивні новини в питанні визволення сотень тих, кого очікують рідні».
За словами І. Геращенко, нині у ворожому полоні на окупованих територіях та в Росії перебувають 157 українців: і цивільні, і військові. Кількість заручників зростає за рахунок цивільних. Однак на сьогодні іншою стороною підтверджено із списку лише 88 громадян України.
А за даними ГО «Берегиня», серед полонених і зниклих безвісти 574 українські військовослужбовці. На думку організаторів виставки «Не забуті», визволення заручників має бути пріоритетним під час формування та розгляду законодавчих ініціатив, що стосуються майбутньої долі тимчасово окупованих територій України.