Президент України Віктор Янукович пропонує проголосити 9 березня — день народження Тараса Шевченка — Днем національного примирення українського народу. З такою ініціативою глава держави виступив під час спільного засідання Громадської гуманітарної ради та Координаційної ради з питань підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка.

«Прийшов той час, коли ми повинні подивитись, насамперед, на нашій землі одне одному у вічі й сказати, про що ми мріємо. Якщо сьогодні перемир’я, то за перемир’ям повинен бути мир», — сказав Віктор Янукович.

На переконання Президента, запровадження Дня національного примирення є необхідністю сьогодення. «Якщо ми кажемо про єдність, ми припиняємо розбрат між регіонами і єднаємось. Цього сьогодні вимагає від нас Україна», — зауважив він.

Учасники засідання підтримали ініціативу глави держави, повідомляє офіційне інтернет-представництво Президента України.

Крім того, Віктор Янукович заявив, що до 200-річчя від дня народження українського поета, художника, мислителя Тараса Шевченка розмір однойменної премії буде збільшено удвічі й становитиме 520 тисяч гривень.

Глава держави наголосив, що до 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря цього року в Києві буде проведено Дев’ятий Форум творчої і наукової інтелігенції держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав. Віктор Янукович підкреслив, що завершуються ремонтно-реставраційні роботи у Національному музеї Тараса Шевченка, виконуються роботи зі створення Музею Кирило-Мефодіївського братства.

«Крок за кроком розбудовуються об’єкти Шевченківського національного заповідника і Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка». Біля підніжжя Чернечої гори в Каневі побудовано Тарасову церкву», — розповів глава держави.

Також Президент звернув увагу на створення у Мошнах музею, де зупинявся Кобзар під час останньої подорожі в Україну, та на завершення робіт зі створення пам’ятника Шевченку в селі Вільшани.

Важливим внеском у вшанування пам’яті Тараса Шевченка Президент назвав переклад «Кобзаря» англійською мовою та проведення загальнонаціонального Шевченківського уроку, в якому взяли участь понад шість мільйонів учнів одночасно.

Глава держави високо оцінив загальну атмосферу прагнення гідно вшанувати ювілей Кобзаря, яка охопила наш народ як в Україні, так і в усьому світі.

ДОСЛІВНО

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ:

«Збереження спадщини українського поета, художника і мислителя Тараса Шевченка для нащадків — одне з важливих завдань нинішнього покоління українців».

Учасники зустрічі: Микола Жулинський, Василь Кремень, Борис Олійник, Михайло Резнікович, Дмитро Стус.

 

Фото Андрія Мосієнка (прес-служба Президента України).