У Бога немає інших рук, окрім твоїх.

Східна мудрість.

Благодійність — одне з тих глибоких за своїм сенсом понять, яке вже давно і нещадно «затерли» щоденним непродуманим використанням.
А з другого боку, фактично маємо парадокс: із початку XXI сторіччя розвинуті країни Заходу просунулись у сфері благодійності до небачених висот. Скажімо, в США працює більше мільйона благодійних фондів і щоденно створюються сім нових таких фондів, а в Канаді ще в 1999 році активно діяли 76000 організацій з благодійним статусом, в яких було зайнято 1,3 млн. осіб (це майже 9% від загальної кількості працездатного населення). Натомість в Україні (так само, як і в Росії) ситуація зовсім інша. Хоч і є позитивна динаміка збільшення кількості благодійних організацій за останнє десятиріччя — це ще зовсім невеликі цифри, порівняно зі світовими тенденціями та запитами суспільства.
Причини того, чому так склалося в Україні, ми не будемо аналізувати докладно, але головні з них згадаємо — системна корупція, слабкість в цьому напрямі національних державних інституцій та нормативної бази, загрозливо серйозний рівень тіньового сектору в бізнесі.

Сергій Тарасов.

Під час однієї з численних благодійних акцій.

Власне, тому й виникла ідея розпочати проект «З чим підеш ти у Вічність?». Йдеться про книжкову серію, в якій журналісти ГО «Життя без корупції» з Кропивницького почали дослідження, мета якого — показати на прикладах конкретних підприємств, із числа стабільно працюючих національних бізнес-структур, масштаби їх реальної благодійної діяльності. Адже це й буде відповідь на питання: ХТО Є ХТО в сучасній Україні?
Першим об’єктом такого дослідження став агрохолдинг «I&U group» (відомий раніше, як «Агроспецсервіс»). Йдеться про групу компаній, засновником яких є Сергій Тарасов. Компаній, що успішно проявляють себе на ринку вже 20 років, стрімко набираючи обертів.
«Портфель» благодійних акцій «I&U group» є досить солідним та різноманітним за напрямами, хоча лідери цього агрохолдингу не є політичними гравцями.
Збирати фактичні матеріали для першої книги серії «Благодійність дає тисячі паростків» доводилось кілька місяців шляхом адресних пошуків тих людей та об’єктів, яким надавалась така благодійна допомога. Процес ускладнювався тим, що географічно підприємства згаданого агрохолдингу дислокуються у Кіровоградській, Одеській та Миколаївській областях, не кажучи вже про акції всеукраїнського масштабу, які «I&U group» підтримує дедалі активніше.
Результати тривалих досліджень приємно вразили. Проте, проаналізуємо факти. Серед макропозицій благодійної політики холдингу «I&U Group» — фінансування благодійних міжнародних фестивалів (Україна-Литва, 2016; Україна-Ізраїль, 2017), всеукраїнських масштабних акцій на кшталт «Потяга дружби» (2017) для сотень дітей, постраждалих у зоні АТО, з багатоденними насиченими програмами і ще десятки заходів, які досить широко обговорювались у ЗМІ всіх рівнів. Великий суспільний резонанс мало й проведення в Києві (2017) громадської акції, в ході якої 150 жінок із шести областей України, рідні яких загинули на Донбасі, а також відомі волонтери, отримали нагороди та привітання і побували на незабутньому шоу. Не менш яскрава подія — Національна премія «Мати року» (2017), коли червоним килимом урочисто проходили і приймали нагороди Українки з великої літери, життя яких увійде в легенди.
Це — лише невеличка частка з портфеля благодійності, який збирається завдяки ініціативам засновника агрохолдингу бізнесмена Сергія Тарасова.
Крім іншого, він має відзнаки керівництва Збройних Сил України ще й за гідний внесок у зміцнення обороноздатності держави. С. Тарасов як волонтер з перших днів проведення на сході країни АТО прийшов на допомогу військовим. У 2014—2015 рр. закуповував та особисто доставляв на передову вкрай необхідні на той час бронежилети, захисні шоломи, окуляри тощо. Це дозволило зберегти життя та здоров’я багатьох бійців. Перший транш очолюваного ним підприємства на 1,5 млн грн допоміг провести ремонтні роботи в казармах, облаштувати військові підрозділи оперативного командування «Схід», замінити електрообладнання на десантному кораблі «Кіровоград» (нині «Юрій Олефіренко») та багато іншого. Варто згадати і про всебічну допомогу за особистої ініціативи С. Тарасова сім’ям загиблих та поранених військовослужбовців.
Не забуває він фінансувати і культурні програми. Щороку як меценат підтримує відомих естрадних виконавців з патріотичним репертуаром: Оксану Білозір, Джамалу, Олександра Яременка. Можливо, мистецтво знаходить в душі Сергія Тарасова особливий відгук, оскільки перший етап в його біографії — музична освіта і кілька років роботи професійним піаністом.
Власне, напрямів благодійної діяльності «I&U Group» дуже багато: за їх сприяння реставруються і будуються культові споруди та монастирі в Кіровоградській області, ремонтуються й облаштовуються десятки сільських шкіл, ФАПів, бібліотек, дитсадочків, фінансуюється гуманітарні програми та видання книг просвітницької тематики.
Водночас Сергій Тарасов залишається фігурою непублічною, і контакти з журналістами ретельно «фільтрує», здебільшого їх уникаючи. Не створював він поки що й офіційного благодійного фонду. Мабуть тому, що в політику йти бажання не має, і зайві хвилі піару його не цікавлять.
Насправді ж, досвід благодійництва в такому його бурхливому, але водночас системному прояві потрібно наразі тиражувати в суспільстві якомога ширше — як той факт, що є чимало вітчизняних підприємств, що вміють бути лідерами не лише в своїх економічних досягненнях, а й за моральними, цілком європейськими стандартами..

Аліна МАРКІНА.
Фото надано автором.

Кіровоградська область.

 

 

Від редакції:
 

Благодійник і меценат Сергій Тарасов відзначає 19 листопада свій день народження. Редакція «Голосу України» долучається до щирих привітань із цієї нагоди. Бажаємо імениннику міцного здоров’я, виробничих успіхів, вдалих добрих справ та морального задоволення від них.