Тема конституційної реформи та кандидатура на посаду глави уряду — головні питання, навколо яких буде сконцентровано увагу наступного пленарного тижня. Позачергового засідання Верховної Ради, на якому мали обговорити узгоджений проект змін до Основного Закону, як відомо, так і не відбулося. Щоправда, узгодженого тексту також досі немає. Досягти консенсусу не вдалося не лише більшості й опозиції. Певні розбіжності є і всередині опозиційного табору.

Як відомо, лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк закликав колег підтримати відновлення дії редакції Конституції 2004 року без будь-яких доповнень і правок, як це було вирішено на засіданні Ради ВО «Майдан». Крім того, він заявив, що «опозиція готова взяти всю повноту відповідальності за стан справ у країні на себе й очікує публічної відповіді чинного Президента, чи готовий він до відновлення балансу влади, формування опозиційного уряду народної довіри і підтримки всім складом парламенту чіткої програми дій опозиції». Відтак, головна передумова цього — відновлення конституційного ладу і повернення до форми правління, яка була визначена Конституцією 2004 року. Політик зазначив, що опозиція готова сформувати весь склад Кабінету Міністрів. «Наша позиція є дуже чітка — ми не приймаємо посаду Прем’єр-міністра, ми приймаємо всю повноту відповідальності за стан справ у країні», — сказав А. Яценюк.

Щодо програми дій Кабміну, то вона, за словами депутата, має передбачати негайні економічні та політичні реформи, «у тому числі, відновлення співпраці з МВФ, реальну Угоду з Європейським Союзом та безвізовий режим з ЄС. «Це ті речі, за які сьогодні стоїть Майдан. Це те, що ми повинні зробити».

Арсеній Яценюк нагадав, що глава держави публічно запропонував посаду прем’єра опозиції. «Я звертаюся до Президента з наступним — чи готові ви відновити баланс влади в країні? Чи готові ви до того, що опозиція формує опозиційний уряд народної довіри? Чи готові ви до того, що опозиція пропонує чітку програму дій і ця програма дій підтримується всім складом парламенту? Чи готові ви діяти? Ми очікуємо публічної відповіді чинного Президента. Я свою відповідь дав», — сказав лідер «Батьківщини».

Поки А. Яценюк очікує відповіді від глави держави, фракція Партії регіонів уже визначилася. Зокрема, Дмитро Шенцев заявив, що фракція не підтримуватиме «кандидатуру на пост Прем’єр-міністра від опозиції». Його колега по фракції Олег Царьов переконаний: новим главою Кабміну має бути сильний менеджер, який сприймається суспільством та партнерами України як на Заході, так і на Сході. «Є два варіанти щодо Прем’єр-міністра: це або член команди, або людина, що розділяє нашу програму», — зазначив політик. Фракція, за його словами, звертатиметься до Президента, щоб він підтримав їх рішення.

Михайло Чечетов, у свою чергу, заявив, що опозиція може взяти участь у формуванні Кабміну, але якщо приєднається до більшості. «Якщо ж незалежні депутати увійдуть до більшості, то вони теж можуть відповідні квоти отримати. Водночас наша фракція вважає, що альтернативи тому, щоб прем’єром був член нашої команди і синхронно, разом із Президентом та більшістю в парламенті, реалізовував єдину програму, бути не може», — сказав він.

Фракція «УДАР» також вважає, що необхідно повернутися до Конституції 2004 року, яка передбачає баланс влади між парламентом, урядом і Президентом. За таких умов, переконаний лідер фракції Віталій Кличко, можливо буде здійснити необхідні країні реформи. «Ми дуже не хочемо, щоб змінювалися обличчя, а система залишалася тією ж самою. Ми багато разів були свідками того, що одних персонажів замінюють на інших, а проблеми залишаються. Ми говоримо про перезавантаження всієї системи і про баланс влади в Україні. Такою б можливістю був перехід до Конституції 2004 року. Після цього можна говорити про формування технічного перехідного уряду, щоб ми чітко розуміли, які реформи ми можемо здійснити і який результат буде для України», — зауважив він.

Крім того, політик наголосив, що «УДАР» не бачить себе в уряді Януковича: «Ми в жодному разі не збираємося ставати одним із гвинтиків сьогоднішньої влади. Ми готові брати на себе відповідальність лише в тому разі, якщо буде перезавантаження влади, яка повністю себе дискредитувала».

Тим часом, як повідомила прес-служба Верховної Ради, фракція «УДАР» запропонувала парламентським фракціям до обговорення свій проект змін до Конституції України. «Як повідомив керівник робочої групи уповноважених представників депутатських фракцій із напрацювання узгодженого законопроекту про внесення змін до Конституції, голова Комітету з питань правової політики Валерій Писаренко, це вже третій варіант проекту змін, який відрізняється від проектів, поданих раніше фракціями ВО «Батьківщина» та «Свобода», а також варіанта, поданого фракцією Компартії», — йдеться у повідомленні. За словами В. Писаренка, нині всі три варіанти проекту змін до Основного Закону опрацьовуються секретаріатом Комітету з питань правової політики і будуть запропоновані до розгляду робочою групою уповноважених представників фракцій.

Крім того, вчора мала відбутися додаткова нарада за участю Голови Верховної Ради та керівників фракцій. На ній знову планували обговорити питання змін до Конституції. Наступним етапом, на думку глави парламенту Володимира Рибака, міг би стати подальший розгляд запропонованих опозицією питань на черговій погоджувальній раді наступного понеділка.