Ранкове засідання 17 листопада


Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що Сенат США схвалив та відправив на підпис Президенту проект бюджету на потреби національної оборони в наступному році. Цим кошторисом передбачено, що 350 мільйонів доларів підуть для надання безпекової допомоги Україні. «Від імені всіх народних депутатів висловлюю подяку американським колегам за підтримку, — наголосив глава законодавчого органу. — Пригадуєте, ми підписали угоду між конгресом США та українським парламентом.

Переконаний, що Президент США Дональд Трамп підпише оборонний бюджет, і це буде важливим кроком у нашій співпраці і перемозі над російським агресором».

 

Максим Бурбак, Юрій Береза, Володимир Гройсман.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Годину запитань до уряду розпочали із доповіді віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку Геннадія Зубка. Він подякував народним депутатам за закони, які ухвалили цієї осені. Вони дадуть змогу сформувати можливості власників житлово-комунального господарства для того, щоб вони управляли своєю власністю. А також сприятимуть реформуванню сектору ЖКГ.


Г. Зубко підсумував зроблене у сфері енергоефективності. Нині держава формує взаємовідносини між суб’єктами на ринку і надає фінансову і технічну підтримку через теплокредити і дію фонду енергоефективності. У перспективі це дасть можливість співвласникам аналізувати стан будинків, давати рекомендації, маршрутну карту, запустить ринок енергоаудиторів та енергосервісних компаній, фінансово підтримуватиме ОСББ і спільних власників. Вирішення цих простих завдань дасть змогу зекономити кількість споживаної енергії в будинках до 50 відсотків. Це непросте завдання, каже віце-прем’єр, але воно абсолютно зрозуміле і його свого часу довелося вирішити всім європейським країнам.


Підбиваючи підсумки зробленого, Г. Зубко згадав закон, який дозволяє реструктуризувати борги, накопичені протягом 25 років. Це допоможе списати штрафи і пеню, які накопичувалися протягом усіх цих років, вони не тільки стали тягарем для комунальних підприємств та місцевих бюджетів, а й впливали безпосередньо на формування тарифів. Ідеться про 14,7 мільярда гривень, які фактично зависли в повітрі.


Віце-прем’єр зупинився і на першому етапі монетизації інвестицій. «Ми вперше за 25 років відходимо від клірінгових розрахунків між постачальним підприємством, «Нафтогазом» і державним бюджетом, — зауважив він. — Ми прибираємо касовий розрив, коли безпосередньо комунальне підприємство, надаючи послуги, мало довести, що потребує коштів у вигляді субсидій». Цей крок дає можливість запустити ринок енергії, каже він. Наступним кроком стане монетизація на рівні домогосподарств, запевняють урядовці, сподіваючись, що внаслідок цього частина заощаджених коштів, які витрачаються на забезпечення субсидій, піде на інвестування енергоефективності.


Унаслідок децентралізації місцеве самоврядування отримало можливість надавати якісніші послуги, зокрема й у сфері ЖКГ. Однак із можливостями збільшилася також і відповідальність. Відтак, уряд сподівається, що місцева влада візьме на себе відповідальність за якісне і стабільне функціонування систем життєзабезпечення, а тільки потім уже займатиметься розвитком інфраструктури, заявив Г. Зубко. За його словами, в Кабінеті Міністрів сподіваються, що парламент дасть зелене світло законопроекту про захист інвестиційної спроможності комунальних підприємств.


Перший заступник міністра освіти і науки Володимир Ковтунець свою доповідь розпочав із того, що привітав усіх із Днем студента. Він нагадав: з 1 листопада уряд підвищив академічні та соціальні стипендії на 18 відсотків. Нині звичайна стипендія студентів університетів та академій становить 1300 гривень. Для гостродефіцитних спеціальностей із невисоким конкурсом щомісячна виплата перевищує 1600 гривень. Діти-сироти отримують від держави під час навчання понад 2300 гривень. На це з державного бюджету щомісяця витрачається понад 60 мільйонів гривень. Для них також передбачено додаткові кошти на купівлю підручників. Представники найвищої категорії, а це учасники та переможці міжнародних предметних олімпіад, щомісячно отримують майже 3000 гривень.


Нова стипендіальна політика дала очікувані результати. Зокрема, збільшився наплив охочих опанувати професію вчителя з природничих дисциплін, математики та інформатики. Саме вони отримують підвищену стипендію як майбутні гостродефіцитні фахівці. Водночас помітно збільшився мінімальний прохідний бал, необхідний для здобуття цих професій. Наступного навчального року в міністерстві планують додати до переліку спеціальностей, за якими надаватимуть підвищені стипендії, вчителів хімії. Також урядовець нагадав: упродовж багатьох років не вдається задіяти Національне агентство забезпечення якості вищої освіти. Відтак ми перебуваємо в «сірій зоні» Болонського процесу, ризикуючи взагалі випасти з нього. Представник Міністерства освіти та науки закликав законотворців не блокувати процес формування такого органу і висловив повну готовність до конструктивної роботи.


Під час виступів урядовців на гостьовій ложі з’явився величезний плакат із написом «Тітушковода Скорика під арешт». Голова Верховної Ради кілька разів звертався до парламентаріїв з проханням його зняти, апелюючи до закону, який забороняє розміщення плакатів у сесійній залі.


Серед питань, які народні депутати ставили урядовцям, було багато, пов’язаних з проблемою виплати зарплат медичним працівникам. Парламентарії цікавилися, чому в деяких населених пунктах існує заборгованість перед лікарями, а також коли переглянуть розміри тарифної сітки в бік збільшення оплати тим, хто рятує життя. Так, стало відомо, що держава не має жодних боргів перед медиками, вони повністю на совісті місцевої влади, а вирівняти зарплати людям у білих халатах допоможе реалізація медичної реформи, зокрема, запровадження сімейної медицини.


Прем’єр-міністр Володимир Гройсман подякував народним депутатам, які в четвер підтримали закон, що дозволяє захистити підприємців від тиску силовиків. «Я часто чую від підприємців, що їх пресує правоохоронна система, — сказав він. — Ми вмовляли, просили не робити так. Закон поставить у цьому питанні крапку». Очільник уряду висловив сподівання, що Президент підпише «цей правильний закон». Він закликав правоохоронців «говорити з бізнесом на «Ви» і з повагою». Якщо ж цього не буде, він пригрозив порушникам у погонах публічною відповідальністю.


Після години запитань до уряду і аж до перерви відбулося оголошення депутатських запитів. А тоді парламентарії традиційно виступали з трибуни щодо нагальних питань.


Учора народні депутати вітали з днем народження своїх колег Михайла Бондаря, Олену Кондратюк та Михайла Ланьо.

Факт

Цього року держава витратила майже 70 мільярдів гривень на забезпечення субсидій.