Народні депутати України Микола Томенко та Валерій Сушкевич, опрацювавши пропозиції, що надійшли від багатьох учасників бойових дій в Афганістані, подали на розгляд Верховної Ради України проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни» (реєстр. № 4081 від 4 лютого 2014 р.). Йдеться, зокрема, про зміни до законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про гуманітарну допомогу», «Про відпустки».
«Діюча практика є такою, що чиновники застосовують норми чинного законодавства лише до частини учасників бойових дій. Було б справедливо, щоб усі, хто пройшов війну в Афганістані, а також родини загиблих і померлих «афганців» були соціально захищені гарантіями держави. Саме це передбачає запропонований нами законопроект, — зазначає Микола Томенко. — Насамперед ми пропонуємо доповнити коло осіб, на яких поширюватиметься соціальний захист держави. Адже чинний закон фактично поділив «афганців» за ознаками наявності і відсутності у них нагород, хоч добре відомо, що велика кількість учасників бойових дій в Афганістані не отримали нагороди тільки тому, що ця війна тривалий час була під грифом «таємно». Заради справедливості держава мусить надати змогу сім’ям померлих учасників бойових дій, які не мали нагород, отримувати належний соціальний захист. Йдеться про батьків, дружин (чоловіків), які не одружилися вдруге, неповнолітніх дітей померлих інвалідів війни, учасників бойових дій, партизанів, підпільників, учасників війни», — зауважує Микола Томенко.
Окрім цього, автори ініціюють внесення змін до статей 12, 13, 14 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» з тим, щоб надати учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них, інвалідам війни, учасникам війни право на додаткову щорічну відпустку терміном 14 календарних днів із збереженням заробітної плати.
У разі ухвалення зміни до Закону України «Про гуманітарну допомогу», родини інвалідів та дітей інвалідів зможуть залишати у своєму користуванні після смерті інваліда легковий автомобіль, який надавався як гуманітарна допомога і використовувався менш як 10 років, без сплати податків і зборів на день здійснення митного оформлення автомобіля.
Микола Томенко сподівається, що цей законопроект підтримають як опозиційні народні депутати, так і парламентська більшість, адже нинішній рік в Україні оголошено Роком учасників бойових дій на території інших держав.