Вечірнє засідання 16 листопада


Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про внесення змін до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» (№ 6403). За словами першого заступника голови Комітету з питань будівництва, містобудування і ЖКГ Дмитра Андрієвського, аналіз містобудівної ситуації та численні звернення органів місцевого самоврядування засвідчують необхідність унормування питань, пов’язаних з підвищенням якості розроблення документації з просторового планування, вдосконалення проведення громадських слухань для врахування громадських інтересів та зняття напруження при плануванні території та будівництві об’єктів. Крім того, сьогодні необхідно врегулювати питання розроблення документації із просторового планування для об’єднаних громад, щоб можна було встановлювати межі територій об’єднаних територіальних громад та відводити земельні ділянки для містобудівних потреб.


Народний депутат Любомир Зубач («Самопоміч») також наголосив, що цей законопроект тісно пов’язаний з проблемою функціонування об’єднаних територіальних громад. «Три роки минуло з моменту початку створення об’єднаних територіальних громад, але на сьогодні вони не мають права розпоряджатися землями за межами населених пунктів», — сказав він та зазначив, що нині ОТГ та обрані ними органи місцевого самоврядування навіть не мають можливості затвердити містобудівну документацію з просторового законодавства.


Віце-прем’єр Геннадій Зубко зазначив, що цей законопроект саме відкриває шлях ОТГ до управління на своїй території. Крім того, замість нинішніх трьох документів (схема планування територій, схема планування територій громади, генеральний план окремих населених пунктів) запроваджується один документ — план об’єднаної територіальної громади. «Сьогодні 413 громад взагалі не мають можливості ухвалювати рішення з точки зору містобудівної діяльності. Тому давайте зробимо перший крок у цьому напрямі», — закликав віце-прем’єр, і з ним погодилися 257 народних депутатів, які підтримали ухвалення законопроекту № 6403 у першому читанні.


Також у першому читанні ухвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення, № 6466). Доповідач, народний депутат Олександр Дехтярчук зазначив, що необхідність ухвалення цього законопроекту продиктована практикою утворення ОТГ. «Об’єднання територіальних громад міст обласного значення з іншими територіальними громадами не здійснюється і через об’єктивне небажання міських голів та міських рад міст обласного значення, які представляють переважно дуже великі або великі територіальні громади, йти на нові вибори задля об’єднання з малими сільськими, селищними територіальними громадами, і через відверте блокування з боку районних рад, райдержадміністрацій, обладміністрацій цього процесу», — сказав він та повідомив, що задля розв’язання цієї проблеми пропонується поширити на територіальні громади міст обласного значення порядок приєднання без проведення перших виборів до міської ради. За оцінками, внаслідок ухвалення цього законопроекту понад 100 ОТГ отримають можливості для розвитку.


Під час обговорення народний депутат Вадим Івченко («Батьківщина») зауважив, що, підтримуючи цей законопроект, усе-таки є питання щодо виборів, коли до міста обласного значення, яке має, наприклад, 10 тисяч населення, приєднаються села із загальною кількістю населення також у 10 тисяч. «Чи потрібні тоді перевибори голови? Так, потрібні», — зазначив він та запропонував подискутувати, коли такі вибори потрібно проводити, а коли ні, під час підготовки законопроекту до другого читання.


Представляючи законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів (№ 7277), народний депутат Андрій Помазанов зазначив, що в Сімейному кодексі чітко передбачено, що батьки зобов’язані утримувати свою дитину до досягнення нею 18-річного віку, однак статистика свідчить, що понад 500 тисяч сімей сьогодні є такими, де батьки ухиляються від сплати аліментів на утримання дітей. За його словами, цим законопроектом пропонується тимчасово заборонити керування транспортним засобом тому з батьків, який має більш як за три місяці заборгованості з несплати аліментів. Щоправда, ця заборона не стосуватиметься тих, хто за кермом безпосередньо заробляє на життя, наприклад, таксистів. Також пропонується спростити процедуру заборони виїзду боржників за кордон. «Сьогодні у державного виконавця є право забороняти чи не забороняти виїзд неплатника аліментів за кордон, а ми зобов’язуємо його зробити так, щоб людина, яка не сплачує аліменти, не могла виїхати за кордон», — пояснив він. Ще однією новацією запроваджується тимчасове обмеження права на полювання, користування вогнепальною та травматичною зброєю. «Якщо дитина не може купити іграшку, якщо той з батьків, з ким залишилася дитина, не може купувати їй одяг, то ми вважаємо це обмеження справедливим», — наголосив А. Помазанов.


Під час обговорення народний депутат Олег Ляшко зазначив, що, коли йому запропонували підписати цей законопроект, то він ні секунди не вагався, бо має свій непростий досвід. «Мій батько кинув мою матір, коли вона мене народила, моїй мамі не було за що мене виховувати, вона здала мене в дитячий будинок. Я шість років виховувався в дитячому будинку і потім з 1-го по 11-й клас — у школах-інтернах. Таких сімей сьогодні — кожна третя, без батьків, які народили дитину, а потім кинули жінку і кинули дитину. Обов’язок держави — підтримувати і допомагати цим дітям, допомагати батькам, допомагати матерям. А обов’язок чоловіків, коли вони народили дитину, відповідати за неї», — наголосив він.


Ухвалення цього законопроекту в першому читанні підтримали 236 народних депутатів.