У День морської піхоти Президент України, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко відвідав з робочою поїздкою Донецьку область, — інформує прес-служба Президента.

 

Фото Євгена СОСНОВСЬКОГО.

Під час урочистостей глава держави підкреслив, що командування Військово-Морських сил України та особовий склад морської піхоти мають зосередитися на важливих завданнях: подальшому нарощуванні бойового потенціалу, вдосконаленні майстерності військовослужбовців та досягненні взаємної сумісності наших підрозділів із підрозділами країн—членів НАТО.
За його словами, порівняно з попередніми роками якість навчання особового складу морської піхоти істотно зросла. «Але необхідно завершити формування цього роду військ, здатного виконувати будь-які завдання як на суходолі, так і на воді — із застосуванням сучасних зразків озброєння та військової техніки, нових форм і способів ведення бойових дій», — зазначив П. Порошенко.
Він також запевнив, що держава нарощуватиме зусилля щодо забезпечення морських піхотинців новітніми та модернізованими зразками озброєння та військової техніки. «Маю приємну новину: наступного року ми завершимо переозброєння танкового батальйону бригади морської піхоти на танки Т-80. А ще один батальйон морської піхоти озброїмо модернізованими бойовими машинами піхоти», — повідомив Президент.
Глава держави наголосив, що в Маріуполі, в інших точках пліч-о-пліч з морськими піхотинцями службу несуть і моряки-прикордонники. «Протягом останніх років ми поліпшили їхнє технічне оснащення. На постах технічного спостереження встановлено сучасні системи висвітлення надводної обстановки. До їхніх підрозділів надійшли нові модернізовані катери», — також зазначив він.
У складі прикордонного загону сформовано і власну морську піхоту — підрозділ морської охорони спеціального призначення, який одним із перших вступив у бій із російськими гібридними військами. «Ваша роль у захисті українського південно-східного форпосту є головною і визначальною», — підкреслив Президент. За мужність і героїзм 372 морських піхотинців нагороджено державними нагородами, 26 із них — посмертно.
Присутні вшанували пам’ять загиблих героїв хвилиною мовчання.
Петро Порошенко відвідав Маріупольський загін морської охорони Державної прикордонної служби України, де взяв участь у проведенні ходових випробувань катера УМС-1000, було продемонстровано його можливості. А також — зразки екіпірування та озброєння особового складу підрозділів морської охорони спеціального призначення Держприкордонслужби, водолазне спорядження та техніку, яку використовують прикордонники, в тому числі в зоні проведення АТО.
У Маріуполі глава держави вручив високі державні нагороди військовослужбовцям бригади морської піхоти Військово-Морських сил Збройних Сил України, Сил спеціальних операцій Збройних Сил України та Державної прикордонної служби України. Загалом відзнаки з рук глави держави отримали 35 бійців. Президент вручив бойовий прапор 503-му окремому батальйону морської піхоти Військово-Морських сил Збройних Сил України.
«Батальйон створено під час війни з російським агресором. Його основу становлять мобілізовані патріоти і військовослужбовці з бойовим досвідом. У стислі терміни ви провели злагодження та приступили до виконання бойових завдань, насамперед із захисту, оборони Маріуполя», — зазначив Петро Порошенко. Знамено з рук глави держави отримав командир військової частини майор Вадим Сухаревський.