Громадян України, які підпадають під мобілізацію і не мають військової підготовки, не відправлятимуть у зону АТО. З них створять стратегічний резерв Збройних Сил. Про це під час брифінгу заявив голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський.
«Ще раз хочу звернутись до всіх матерів — призовників не відправлятимуть у зону АТО. На фронт підуть лише люди з бойовим досвідом та контрактники», — наголосив він.
Незважаючи на мінські угоди та політичну волю українського керівництва до мирного врегулювання ситуації, за словами С. Пашинського, лише протягом останнього тижня було зафіксовано понад 500 обстрілів з боку російського агресора.
«Ми не розпускатимемо армію, а навпаки створюватимемо потужне українське військо. І сьогоднішня мобілізація — один із кроків у цьому напрямі. Додатково буде ухвалено закони, які регламентують умови, принципи, терміни та інші деталі мобілізації, а також закони про дисциплінарну відповідальність», — пояснив парламентарій.
С. Пашинський також заявив, що народні депутати забули, що захист Батьківщини — обов’язок, а не право громадянина, тому до Верховної Ради було внесено законопроект, який дозволяє мобілізувати парламентаріїв.