Учора Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко (на знімку) та голова парламентського Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики і місцевого самоврядування Сергій Власенко провели зустріч із представниками Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи.

 

 

«Для нас велика честь вітати вас у профільному комітеті, який є двигуном змін законодавства щодо децентралізації. Дуже приємно, що ці закони підтримуються майже конституційною більшістю», — сказала Ірина Геращенко та від імені Верховної Ради подякувала представникам Конгресу за високий рівень співпраці.


«Ми пишаємося реформою децентралізації, змінами в системі медицини та освіти, посиленням української армії», — зазначила Перший заступник Голови Верховної Ради, інформуючи гостей про проведені реформи.


Крім того, наголосила вона, ключовим викликом для України залишається відновлення територіальної цілісності і суверенітету України.


«Ми хочемо подякувати Конгресу за прийняті резолюції, які є надзвичайно важливими в контексті підтримки територіальної цілісності і суверенітету нашої країни. Але водночас ми здивовані мовчанням Конгресу стосовно «виборів» так званого губернатора окупованого Севастополя. Очевидно, Конгрес не може мовчати, коли йдеться про порушення ключових принципів Ради Європи та про крадіжку частини території України. Ми хотіли б, щоб реакція на такі фейкові вибори була миттєвою», — сказала І. Геращенко.


Перший заступник глави парламенту зачепила й тему безпеки на Донбасі. «Попри те, що Україна за три роки 11 разів оголошувала перемир’я, жодного разу воно не дотримувалося. Цього року було найтихіше у вересні, а в жовтні почалося збільшення обстрілів. Лише в жовтні загинули 12 наших воїнів», — зауважила вона та нагадала, що з початку агресії проти України вже загинули 10 тисяч цивільних громадян та понад 2,5 тисячі наших військових, понад 20 тисяч поранено, заміновано десятки тисяч кілометрів території. Її розмінування — це один із ключових викликів для України. Водночас, підкреслила Перший заступник Голови Верховної Ради, намагаємося шукати нові шляхи задля повернення миру на Донбас.


«Хотіли б, щоб Конгрес більше уваги приділяв гуманітарним питанням. Уже 14 місяців повністю заблоковано питання визволення заручників. Ми не можемо витягти жодної людини ані з окупованої території, ані з тюрем Кремля», — зазначила І. Геращенко.


Вона повідомила, що кількість заручників, насамперед на окупованих територіях, зростає. На сьогодні мова йде про 157 громадян України, які утримуються на окупованих територіях Донбасу та про майже 50 кримських татар — у Криму. Також зросла кількість політв’язнів Кремля внаслідок викрадення громадян України в Білорусі. Тому, підкреслила перший заступник глави парламенту, гуманітарне питання має стати викликом для всіх структур Ради Європи.