Ухвалення парламентом змін до Бюджетного кодексу якісно позначиться на прийнятті місцевих бюджетів. На цьому наголосив на брифінгу перед розглядом відповідного законопроекту Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман (на знімку).

Він зауважив, що запропоновані зміни до Бюджетного кодексу запроваджують досить істотні елементи децентралізації бюджетних ресурсів, що є вагомим кроком до того, щоб територіальні громади, від сіл до міст, отримали достатню кількість фінансових ресурсів для власного розвитку. За словами В. Гройсмана, законопроект також врегульовує питання самодостатності територіальних громад, оскільки малим територіальним громадам нині важко розвиватися, а великі громади отримують якісніші можливості бюджету. «Це означає, що міста, обласні центри сьогодні вже формують свої бюджети у розрахунку на 15—20% більше, і це означає, що можна буде спрямовувати кошти і на енергозбереження, і на дороги, тротуари, тобто на розвиток територіальних громад», — сказав В. Гройсман. При цьому він зазначив, що запропоновані зміни до Бюджетного кодексу спрямовані на підтримку невеликих територіальних громад — сіл, селищ і маленьких міст, які фінансуватимуть через районні бюджети. Зокрема, у законопроекті є норма про те, що районні бюджети мають стовідсотково фінансувати заклади соціальної сфери — освіти, охорони здоров’я на базовому рівні, а також органи управління. Глава парламенту висловив сподівання, що завдяки ухваленим змінам до Бюджетного кодексу у 2015 році буде забезпечено стабільність фінансування територіальних громад.

Голова Верховної Ради особливо відзначив, що співавторами законопроекту стали лідери всіх фракцій, що входять до парламентської коаліції.

Щодо приватизації стратегічно важливих підприємств (відповідний законопроект парламент повернув на доопрацювання урядові) позиція В. Гройсмана така: все те, що десятиріччями є годівницею для корупції та зловживань, хабарництва, має бути публічно продано на міжнародних аукціонах. Але лише ті підприємства, які не впливають на національну безпеку та оборону. При цьому керівник парламенту не виключив можливий спротив приватизації підприємств, оскільки там звикли отримувати можливість управляти державними ресурсами на власний розсуд. На думку глави парламенту, є два варіанти — ефективний публічний продаж підприємств, якщо це не становить загрози нацбезпеці та обороні, і паралельне визначення тих підприємств, які мають надзвичайно важливе значення для держави, і підбір для них якісного менеджменту на публічних конкурсах.

В. Гройсман також повідомив, що пленарне засідання парламенту в п’ятницю, 16 січня, відбудеться у звичайному, відкритому, режимі, хоча лунали пропозиції провести закрите засідання. А інформацію силовиків про перебіг АТО та стан національної безпеки та оборони депутати заслухають на початку лютого.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.