Україна розраховує на підтримку Парламентської асамблеї Ради Європи під час обговорення ситуації в Україні на січневій сесії Асамблеї. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час зустрічі з делегацією Президентського комітету ПАРЄ на чолі з Президентом ПАРЄ Анною Брассер у четвер.

«Ми розраховуємо, що під час сесії ПАРЄ відбудеться розгляд і обговорення українського питання», — сказав він, додавши, що наша країна розраховує на підтримку Асамблеї, зокрема, у питанні звільнення Надії Савченко, яку незаконно утримують у в’язниці у Росії. Керівник парламенту передав членам делегації Звернення Верховної Ради України до Європейського Парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, національних парламентів країн—членів ЄС, США, Канади, Японії та Австралії щодо масового розстрілу людей під Волновахою в Україні, а також Звернення Верховної Ради України до Парламентській Асамблеї Ради Європи щодо звільнення протиправно утримуваної під вартою в Російській Федерації народного депутата України восьмого скликання, члена Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській Асамблеї Ради Європи Надії Вікторівни Савченко, які були ухвалені цього тижня.

В. Гройсман звернувся до членів делегації з проханням, щоб ПАРЄ знайшла «нестандартний підхід для визволення Надії Савченко». Під час обговорення ситуації в Україні Голова Верховної Ради підкреслив: «Ми перебуваємо у ситуації безпрецедентної неприхованої агресії з боку Росії. Це вимагає консолідації як всередині України, так і на міжнародній арені», — наголосив він.

«Щодня російська зброя вбиває українців. При цьому Україна жодним чином не торкнулася чужої території, ми послідовно виконуємо свої зобов’язання, а Росія жодним чином не продемонструвала готовності припинити агресію», — підкреслив В. Гройсман. Під час зустрічі В. Гройсман зазначив: Україна готова до втілення реформ і завдань, які стоять перед нею. «Це, в першу чергу, конституційна реформа, децентралізація, формування якісної системи боротьби з корупцією, створення ефективної системи судочинства і правоохоронної системи, — сказав він. — Це — фундаментальні речі, над якими ми зараз працюємо».

З делегацією Президентського комітету ПАРЄ також зустрілися керівники депутатських фракцій і груп у Верховній Раді України (на знімку).

Прес-служба Верховної Ради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Ганна Гопко, Григорій Немиря, Анна Брассер і Олександр Біловол.