Учора відбувся саміт Східного партнерства, на якому українську делегацію очолював Президент Петро Порошенко. І хоча ЗМІ напередодні писали, що між Києвом та Брюсселем є певні розбіжності щодо підсумкової декларації саміту, документ все-таки було підписано. До того ж брюссельський кореспондент «Радіо свобода» Рікард Йозвяк у Twitter повідомив, що текст було прийнято без будь-яких запитань чи протестів. У декларації йдеться про те, що ЄС надаватиме фінансову підтримку східним партнерам лише за умови здійснення ними конкретних реформ. Зазначається, що підхід ЄС «більше за більше» і надалі працюватиме на користь тих партнерів, які найбільше впроваджують зміни.

 

 

Учасники саміту (на знімку) схвально оцінюють повне набуття чинності Угодами про асоціацію з Грузією, Молдовою та Україною. У цьому контексті учасники саміту визнають європейські прагнення та європейський вибір цих партнерів, як зазначено в Угодах про асоціацію. Ураховуючи позитивний вплив угод про спільний авіаційний простір з Грузією та Республікою Молдова, учасники саміту ще раз підтвердили важливість якнайшвидшого укладення Угоди про спільний авіаційний простір (так звана угода про «Відкрите небо») з Україною. Учасники саміту вітають ефективне функціонування безвізових режимів з ЄС для Молдови, Грузії та України.


ЗМІ повідомляли, що Україна підготувала свій додаток до підсумкової декларації, в якому повідомила всім європейським країнам, що наша держава має на меті подальше зближення з ЄС. На момент верстки номера деталей щодо долі цього додатку не було.


Заяви стосовно майбутнього співпраці України із країнами—членами СхП стали звучати ще з четверга, коли учасники почали прибувати до Брюсселя. Говорили і про перспективу членства України в ЄС, і про фінансову допомогу, і про посилення співробітництва в рамках Східного партнерства. Зокрема, Президент Литви Даля Грибаускайте заявила, що тільки від Києва залежить, коли країна зможе стати членом Євросоюзу. «Щойно вони (Україна. — Ред.) будуть готові, вони приєднаються до клубу... Від України залежить, скільки вона зможе взяти і як швидко проведе реформи», — цитує її «Європейська правда». Натомість прем’єр-міністр Люксембургу Ксав’є Беттель заявив, що в ЄС нині не найкращий час для розширення та прийняття нових країн. Від саміту він очікував, що будуть дискусії щодо форматів подальшої співпраці з шістьма країнами—учасницями програми (Україна, Молдова, Грузія, Білорусь, Вірменія та Азербайджан). А президент ЄК Жан-Клод Юнкер перед засіданням сказав, що саміт СхП не є самітом про розширення спільноти чи вступу України до блоку, однак відносини рухаються у правильному напрямку.


П. Порошенко приїхав для участі в саміті ще в четвер і скористався нагодою для низки двосторонніх переговорів. І перша зустріч була з королем Бельгії Філіпом. Несподіванкою стала історія, яку розказав журналістам Президент: що король у 1990 році інкогніто був у Києві. «Його Величність розповів про те, як він відвідував революцію на граніті. Про те, як спав на підлозі у звичайній київській квартирі. Я відчув дуже тепле ставлення до України», — переказав Порошенко свою розмову з бельгійським монархом.


Про завершення ратифікації Угоди про асоціацію, реформи, інвестиції, економічну та політичну співпрацю, визволення українських заручників на Донбасі та політичних в’язнів, які незаконно утримуються в РФ та окупованому Криму, реалізацію Мінських домовленостей, антиросійські санкції Президент говорив із Президентом Європейської народної партії Джозефом Долем, Президентом Європейської Ради Дональдом Туском, Президентом Азербайджанської Республіки Ільхамом Алієвим, Прем’єр-міністром Грузії Гіоргі Квірікашвілі, Президентом Європейської Комісії Жан-Клодом Юнкером, Прем’єр-міністром Фінляндської Республіки Юхою Сіпіля, Прем’єр-міністром Бельгії Шарлем Мішелем, Прем’єр-міністром Словацької Республіки Робертом Фіцо, Президентом Румунії Клаусом Йоханнісом та Канцлером Німеччини Ангелою Меркель.


У рамках візиту в Брюссель П. Порошенко виступив на пленарному засіданні саміту на тему: «Досягнення з часу Ризького саміту та визначення нових пріоритетів», а також під час робочого обіду за участі глав держав та урядів ЄС і країн-партнерів на тему: «Працюємо разом над спільними європейськими викликами».

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).