Єдиною формою захисту кримськотатарського народу є визволення Криму від окупації. Так у Брюсселі на події 23 листопада в окупованому Криму відреагував Президент України Петро Порошенко. Того дня у Сімферополі за наводкою провокатора представники ФСБ в одній із кав’ярень із застосуванням сили затримали шістьох кримськотатарських активістів, серед яких була й ветеран національного визвольного руху Веджіє Кашка. Їй стало погано одразу після за-тримання. Лікарі «швидкої» не змогли її врятувати, й Веджіє померла від інфаркту дорогою до лікарні. Учора, в день її поховання, Меджліс кримськотатарського народу оголосив траур.


«Російські окупанти вбили в Криму легендарну 83-річну Веджіє Абла Кашка. Вбили, оскільки їй стало погано при затриманні внаслідок проведення феесбешниками спеціально розробленої операції з дискредитації активних учасників кримськотатарського національного руху», — прокоментував ситуацію на своїй сторінці у Фейсбуці голова Меджлісу Рефат Чубаров.


Смерть ветерана й затримання ще п’ятьох активістів обурили кримськотатарську громаду. Адже російські силовики вирішили виставити затриманих кримінальними злочинцями, що, мовляв, вимагали гроші у громадянина Туреччини Юсуфа Айтана. Хоча насправді це турок був винен кошти Веджіє Кашка, про що свідчить його розписка. Утім, мова не про традиційно брудні методи ФСБ, а про те, що справджується прогноз адвоката Ахтема Чийгоза Миколи Полозова, що тепер, коли Кремлю не вдалося ані підпорядкувати Меджліс, ані зломити моральний опір кримських татар, вони намагатимуться представити їх як кримінальних злочинців. Зрештою, так само, як вони це намагалися зробити з дисидентами в СРСР.


Однак сьогодні такі методи вже відпрацьовані й неефективні. «Не так повинні відходити наші старі, які й без того натерпілися за своє життя. Ще болісніше читати, як цю історію подають російські чи кримські ЗМІ. Боляче за Веджіє, чиє ім’я так паскудно намагаються зганьбити», — написала на своїй сторінці у Фейсбуці кримська татарка, головний редактор «Української правди» Севгіль Мусаєва.