Рада Європи готує план співпраці з Україною на наступні чотири роки. Про це йшлося на підсумковій конференції, де експерти обговорювали децентралізацію і територіальну консолідацію в Україні. За словами заступника керівника Офісу Ради Європи в Україні Олени Литвиненко, децентралізація, підтримка реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади і надалі залишаться провідними напрямами плідного співробітництва.

Ще влітку Рада Європи через Програму «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» уклала три великі грантові угоди на реалізацію 17 проектів у вітчизняних громадах. У конкурсі на отримання права втілити ці проекти в життя перемогли три номінанти — Асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад», громадська спілка «Асоціація розвитку села» (м. Дунаївці Хмельницької області) та Творчий центр ТЦК.
Днями на підсумковій конференції в столиці проектанти звітували про зроблене. Почуте і побачене на відео переконало аудиторію, що складалася з досвідчених муніципалів, експертів, представників центральних органів виконавчої та законодавчої влади, у потужному потенціалі вітчизняного місцевого самоврядування.
Так, протягом короткого часу учасники проекту «Впровадження сучасних інструментів муніципального менеджменту в нових ОТГ» розробили і затвердили стратегії розвитку трьох об’єднаних територіальних громад — Великобагачанської (Полтавщина), Зимнівської (Волинь) та Олевської (Житомирщина). Водночас у згаданих спільнотах також було реалізовано кілька міні-проектів.
У Черкаській ОТГ Донецької області підвищено прозорість і доступність надання адміністративних послуг: тут запроваджено електронний документообіг, сайт, придбано нове обладнання для майбутнього ЦНАПу.
Пирятинська ОТГ (Полтавська область) на засадах міжмуніципального співробітництва уклала зі своїми сусідами (не об’єднаними громадами) угоду на спільне утримання водогону і забезпечення громадян якісною питною водою. Угоду вже зареєстровано на сайті Мінрегіону, а в селах міняють старі труби, встановлюють глибинні насоси, реконструюють водонапірні башти.
Як завжди, активністю і завзятістю відзначилися хмельничани, зокрема з Дунаєвецького району, 90 відсотків сільських рад якого вже об’єдналися в ОТГ. Тут на умовах міжмуніципального співробітництва сформували ефективні добровільні пожежні дружини та створили розвинуту мережу місцевої пожежної охорони. Кошти гранту Ради Європи подоляни використали на придбання сучасного обладнання для гасіння пожеж і облаштунок добровільних пожежників.
Багато в чому унікальний і третій проект — «Посилення спроможності об’єднаних територіальних громад в наданні соціальних послуг». Бо допоки соціальна сфера ще не стала пріоритетною в діяльності нових ОТГ. Під час реалізації згаданого проекту п’ять громад з різних кінців країни — Івано-Франківської, Луганської та Херсонської областей вивчали запити своїх жителів на соціальні послуги. На основі цього опитування створені соціальні профілі, обладнані робочі місця соціальних працівників, для них за грантові кошти придбані велосипеди, сумки, планшети.
Як зазначила на конференції заступник керівника Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко, для них надання грантів — новий напрямок практики, своєрідний «пілот». Та, як свідчать його результати, це була успішна результативна робота.