Свою четвергову робочу поїздку на Полтавщину Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман розпочав з відвідин виробничих об’єктів найбільшої державної газовидобувної компанії — ПАТ «Укргазвидобування». Він оглянув свердловини, розташовані в Лохвицькому районі, поблизу села Сенчі, та Яблунівський цех з видобутку нафти і газоконденсату, зокрема його установку комплексної підготовки газу. Фахівці пояснювали керівникові уряду переваги нових технологій та сучасного обладнання, що використовуються тут найактивніше.

Під час розмови Володимир Гройсман нагадав, що, відвідуючи понад рік тому найбільше в Україні родовище вуглеводнів — Шебелинське, що в сусідній, Харківській області, — він висловив упевненість у здатності нашої держави вже найближчим часом зупинити падіння обсягів видобутку вітчизняного газу та постійно його нарощувати. Не всі тоді вірили в такі запевнення, але сьогодні вони стали реаліями. Адже, за словами прем’єра, в цьому році «ми йдемо з плюсом майже 700 мільйонів кубометрів», досягаючи рівня видобутку 15,2 мільярда.
Минулоріч цей показник зупинився на позначці 14,6 мільярда метрів кубічних, а, згідно з урядовою програмою «20/20», у 2020 році видобуток українського газу має зрости до 20 мільярдів кубометрів. Очільник уряду вкотре поставив перед профільними посадовцями та фахівцями таке завдання й наголосив на необхідності його неухильного виконання. Адже це дасть Україні можливість не залежати від імпортного газу та зробити ціни на нього всередині країни дешевшими, ніж вони є сьогодні.
«Ми вже 726-й день живемо без єдиної краплини російського газу, —підкреслив Володимир Гройсман. — Це означає, що ми стаємо енергонезалежними». Задля швидшого поступу до тієї мети сьогодні приймаються й інші важливі рішення. Зокрема, коментуючи останнє урядове рішення стосовно формування нової Наглядової ради НАК «Нафтогаз України», прем’єр зауважив, що такі зміни зроблені передовсім для проведення демонополізації ринку газу в Україні та підвищення ефективності роботи компанії в цілому. Тож саме прозорість на ринку газу, його демонополізація та формування справедливих цін стають головними завданнями для нової Наглядової ради.
Відповідаючи на запитання журналістів стосовно певного «засилля» в Україні закордонних компаній-підрядників (одна з них — хорватська — щойно почала буріння свердловини, яку керівник уряду цього разу відвідав першою), Володимир Гройсман наголосив на тому, що, певно, ніхто не може запідозрити його в ігноруванні інтересів вітчизняних промисловців. Тож і в нафтогазовій галузі відбувається поступове переоснащення нашої виробничої бази високотехнологічним обладнанням. Однак поки що за умов, коли згадану свердловину глибиною 5 тисяч метрів іноземна компанія буритиме 112 днів, а наші фахівці затрималися б там на кілька років, то, вочевидь, потрібно знаходити розумний баланс. Адже чекати так довго в нас сьогодні просто немає часу.
На завершення своєї робочої поїздки в регіон Володимир Гройсман провів у Полтаві нараду стосовно проблем і перспектив розвитку галузі, покликаної забезпечувати енергонезалежність нашої держави.

Полтава.