Цими днями жертв сталінського Голодомору згадували не тільки в Україні, а й за її межами. Пам’ятні заходи відбулися в країнах Європи, а також на інших континентах. Восьмий штат США визнав Голодомор геноцидом.

Відповідне рішення ухвалила Палата представників Мічигану, повідомило Посольство України в США. Окрім того, Голодомор визнано геноцидом у штатах Вашингтон, Вісконсин, Орегон, Іллінойс, Пенсільванія, Нью-Джерсі та Нью-Йорк.


Папа Римський Франциск у недільній проповіді згадав Голодомор і запевнив, що молиться за мир для України, інформує Радіо Ватикану. «Окремо вітаю українську громаду, яка згадує трагедію Голодомору — голодної смерті, спричиненої сталінським режимом, що забрала мільйони життів. Молюся за Україну, щоб силою віри залікувалися рани минулого і з’являлися нові шляхи до миру сьогодні», — сказав Папа Римський.


В Австралії поминальні заходи відбулися у кожному штаті. У столиці Канберрі урочистості традиційно тривали біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору. Участь у заході також узяли представники посольств Естонії, Польщі, Чехії, Білорусі та Грузії, МЗС Австралії, члени української громади та пересічні австралійці. «Наша боротьба триває. Ми знову боремося з тими, хто хоче зруйнувати нашу державність, знищує наших людей, вводить в оману світ за допомогою пропаганди», — наголосив посол України в Австралії Микола Кулініч, інформує «Укрінформ».


Виставка про Голодомор в Україні відкрилася на Вацлавській площі, у самому центрі Праги, повідомив посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс. Саме там 27 листопада відбулося і вшанування жертв сталінського геноциду, що стало фінальною частиною Поминальної ходи. У Софії сотні українців та болгар, посли Молдови і Грузії, президент Всесвітнього конгресу українців Євген Чолий прийшли в кафедральний храм Свята Неділя, щоб вшанувати пам’ять загиблих під час Голодомору. Того самого дня в софійському Домі кіно відкрили фотовиставку «Знищені голодом: невідомий геноцид українців».


Минулого тижня поминальна служба за жертвами Голодомору відбулась і в Японії. У вшануванні також узяли участь представники духовенства Римо-католицької та Англіканської церков Японії. Після служби відбулася традиційна акція відтворення герба України. В центрі Токіо запалили понад 100 свічок і виклали їх у формі тризуба, який символізує силу і незламність українського народу, а також віру в те, що Україна зможе подолати всі труднощі на своєму шляху.