Повідомляючи під час зустрічі з головами облдержадміністрацій про підписання та направлення до парламенту указу про проведення трьох черг мобілізації, Президент Петро Порошенко назвав зміцнення обороноздатності завданням із завдань на 2015 рік. Водночас глава держави зазначив, що почесні право та обов’язок боронити державу мають бути рівною мірою розподілені між усіма областями, пропорційно до кількості військовозобов’язаних. «Під час проведення попередніх хвиль у нас, на жаль, були певні перекоси», — сказав П. Порошенко та доручив міністру оборони, главі своєї адміністрації та Секретарю РНБО контролювати, щоб було чітко дотримано визначених пропорцій.

Також Президент звернув увагу голів ОДА на необхідність дотримання принципу соціальної справедливості. «Захищати Батьківщину — це не тільки справа робітників та селян. Не відмовляйте у цій можливості і представникам місцевої політичної еліти», — наголосив він.

Обґрунтовуючи необхідність нової мобілізації, глава держави сказав: «До війська мають прийти свіжі сили, які замінять тих, хто мобілізувався раніше, адже перша хвиля почалася майже рік тому. Ми маємо сьогодні хлопців із фронту відпустити додому перепочити, відновити боєздатність. І це ще одне з головних завдань мобілізації». Щоб не допустити зниження боєздатності країни, указ про демобілізацію буде підписано одразу після запуску мобілізації.

Довідково

Президент своїм указом увів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони «Про деякі оборонно-мобілізаційні питання» від 20 грудня 2014 року. Окрім проведення впродовж 2015 року часткової мобілізації, Кабінет Міністрів повинен у тижневий строк розробити та подати главі держави проект закону «Про чисельність Збройних Сил України на 2015 рік», а також внести на розгляд парламенту законопроекти «Про військову поліцію» та зміни до Закону «Про військовий обов’язок і військову службу». Останній документ має врегулювати питання призову громадян на строкову військову службу та звільнення з військової служби під час мобілізації.