Учора у Верховній Раді розпочала роботу 50-та Генеральна Асамблея Парламентської Асамблеї Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС), яка триватиме до 30 листопада.

У рамках Асамблеї у перший день відбулися засідання Бюро Асамблеї та засідання Постійного комітету ПАЧЕС за участю Голови Верховної Ради України Андрія Парубія. Учасники засідання затвердили проект Програми 50-ї Генеральної Асамблеї та протокол попереднього засідання Бюро, яке відбулося у Стамбулі, а також розглянули інші організаційні питання.

«Для України — велика честь проводити Асамблею у Києві», — наголосив, вітаючи високих гостей, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

 

На знімку: Генеральний секретар ПАЧЕС Асаф Гаджиєв, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, голова української делегації в ПАЧЕС Людмила Денісова.

 

Під час засідання Постійного комітету ПАЧЕС.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.   

Асамблея проходить під головуванням Віце-президента ПАЧЕС, керівника Постійної делегації українського парламенту в ПАЧЕС, голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмили Денісової.
ПАЧЕС була створена 26 лютого 1993 року. До її складу входять 12 країн, а саме: Албанія, Азербайджан, Болгарія, Вірменія, Греція, Грузія, Молдова, Румунія, Росія, Сербія, Туреччина та Україна. Народні Збори Єгипту, Кнесет Держави Ізраїль, Народні Збори Словацької Республіки, Бундестаг ФРН, Парламент Франції та Парламент Республіки Білорусь мають статус спостерігачів у ПАЧЕС.


Асамблею створено з метою економічного, торговельного, соціального, культурного та політичного співробітництва між країнами Причорномор’я, прийняття законодавства, необхідного для реалізації рішень, що приймаються главами держав та урядів або міністрами закордонних справ країн—членів ОЧЕС, сприяння національним парламентам у зміцненні парламентської демократії, розвитку співробітництва з міжнародними та регіональними організаціями.


За результатами пленарних засідань Генеральна Асамблея ухвалює Рекомендації, які передаються на розгляд Ради міністрів закордонних справ ОЧЕС, а також доповіді та інші документи. Протягом вісімнадцяти років свого існування Асамблея ухвалила майже 125 Рекомендацій, що стосуються таких пріоритетних сфер регіонального співробітництва, як гармонізація законодавства, митні процедури, банківська справа та фінанси, торгівля та бізнес, зовнішньоторговельні режими, уникнення подвійного оподаткування, транспорт, зв’язок, створення зони вільної торгівлі в регіоні ОЧЕС, захист навколишнього середовища, боротьба з організованою злочинністю та тероризмом, збереження культурної спадщини, освіта, попередження та ліквідація наслідків стихійного лиха та техногенних катастроф тощо. Асамблея також приймає заяви і декларації з регіональних та міжнародних питань.


Кількість місць кожної країни в Асамблеї визначається за квотами (квота України — дев’ять місць), які встановлені відповідно до кількості населення кожної з країн. Наразі до складу Асамблеї входять 76 парламентаріїв.


У складі Асамблеї також функціонують три спеціалізовані комітети: Комітет з економічних, торговельних, технологічних і екологічних питань, Комітет з правових і політичних питань і Комітет з питань культури, освіти і соціальних питань.


На пленарних засіданнях Асамблеї із вітальним словом виступить Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. Окрім того, очікується виступ міністра закордонних справ України Павла Клімкіна. За підсумками нинішньої Асамблеї буде ухвалено Декларацію ПАЧЕС з нагоди 25-річчя цієї міжнародної організації.