На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у вітальному слові до учасників ПАЧЕС під час офіційного відкриття Пленарного засідання ювілейної 50-ї Генеральної Асамблеї ПАЧЕС. Україна головувала в ПАЧЕС останні півроку, тож глава українського парламенту виступив і як Президент ПАЧЕС.


«Для мене, як Голови Верховної Ради України та Президента ПАЧЕС, велика честь приймати на гостинній українській землі національні делегації Асамблеї, роль і політична вага якої неухильно зростають, — сказав Андрій Парубій, відзначивши, що це вже п’яте засідання ПАЧЕС, що проходить у Києві, з часу заснування Асамблеї, 25-річчя якої відзначатимемо у лютому 2018 року.

 

Колективне фото учасників засідання Генеральної Асамблеї ПАЧЕС.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Відновлення «Шовкового шляху»


Голова Верховної Ради висловився за поглиблення співробітництва між країнами Чорноморського басейну і країнами Балтійського моря. Він привітав, зокрема, й союзників по Парламентській конференції Балтійського моря. «Адже одна з ідей, яку, власне, я пропагую і на якій наполягає українська сторона — робити більш тіснішим співробітництво, в тому числі і економічне співробітництво, між країнами Чорноморського басейну і країнами Балтійського моря», — сказав глава парламенту на брифінгу.

Андрій Парубій повідомив, що під час Асамблеї обговорюватимуть низку питань, у тому числі й так званого Шовкового шляху. «І ми пропонуємо нашим колегам максимально долучитися до реалізації цього проекту», — сказав він.

«Це надзвичайно важлива міжнародна подія, яка ще раз підносить на вищий рівень парламентську співпрацю між нами і нашими сусідами», — підкреслив він.

Голова парламенту нагадав, що в ході попереднього засідання Асамблеї, яке відбулося в Стамбулі, українській делегації вдалося обстояти дуже важливу позицію в декларації щодо окупації і порушення суверенітету України та інших країн нашого регіону. «А це стосується не тільки України, а й Грузії, частина території якої на сьогодні є окупованою, і Молдови, — сказав Андрій Парубій. — І нас підтримує в тих ініціативах і Азербайджан». За підсумками Асамблеї планується ухвалити як головний політичний документ Декларацію Парламентської Асамблеї ПАЧЕС, у якій також йтиметься про неприпустимість порушення територіальної цілісності України та посилення міжнародних санкцій проти Росії як держави-агресора. До речі, представники Росії, хоча вона і входить до ПАЧЕС, на засідання Асамблеї у Києві не прибули.

Бюджет буде ухвалено не під ялинку?

Коментуючи на брифінгу поточні політичні події, Голова Верховної Ради заявив, що наступного тижня парламент може ухвалити закон про Державний бюджет України на 2018 рік.

«Маємо дуже амбітну ціль — не відкладати прийняття Держбюджету на 2018 рік на останні пленарні дні, а щоб могли перейти до розгляду проекту бюджету в другому читанні наступного пленарного тижня, — сказав він. — Тобто задум мій полягає у тому, щоб в четвер (7 грудня. — Ред.) ми могли розглянути і зміни до Бюджетного кодексу, і зміни до Податкового кодексу, і відповідно перейти до розгляду бюджету в другому читанні. Я не впевнений, що нам вдасться це зробити протягом одного робочого дня.

Але ми зробимо все можливе, щоби це не було о четвертій-п’ятій ранку, як це вже стало традицією українського парламенту, щоб це не стало в останні дні року, щоб місцеві бюджети змогли спланувати свої бюджети на місцях. Тому головне питання на наступний тиждень — це прийняття бюджету».

Глава парламенту також повідомив, що у вівторок, 5 грудня, Верховна Рада планує розглянути закон про так звану деокупацію Донбасу, до якого надійшло понад 600 поправок, щодо якого вже ухвалив рішення профільний комітет (оборонний). А також два блоки питань, які давно очікують свого розгляду, — паливно-енергетичного комплексу і транспорту. Окрім того, Президентом України внесено як першочерговий проект закону про дипломатичну службу. У планах парламентаріїв — законопроекти щодо реформи парламенту, які передбачають скорочення кількості комітетів із наступного скликання Верховної Ради, а також спосіб розподіл комітетів між депутатськими фракціями.

«Дуже розраховую на те, що наступний тиждень буде плідний, ефективний та результативний», — наголосив Андрій Парубій.

Переглянуть підходи до економічної співпраці

Пленарне засідання Асамблеї пройшло під головуванням заступника Голови ПАЧЕС, голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмили Денісової. Вона поінформувала, що діяльність постійних комітетів ПАЧЕС нинішнього року була присвячена обговоренню таких питань: розвиток національних інноваційних систем, соціальний захист молодих сімей.

На 2018 рік для обговорення на комітетах запропоновано такі питання: перспективи розвитку цифрової економіки, зміцнення співробітництва у кібербезпеці, культурній та мультикультурній сферах. У роботі асамблеї також взяли участь представники інших міжпарламентських та міжнародних організацій.

Заступник Генерального секретаря Постійного міжнародного секретаріату ЧЕС Траян Кебелеу розповів про основні види діяльності організації за друге півріччя цього року — вдосконалення транспортних проектів, усунення бар’єрів для торгівлі в Чорноморському регіоні, у сфері сільського господарства запропоновано створення центру регіонального співробітництва у стандартах харчування, визначено зони рибної ловлі, у сфері інформації та комунікаційних технологій створено спеціальну робочу групу, відбувся інвестиційний форум «зеленої енергетики» тощо.

Голова Чорноморського банку торгівлі та розвитку (ЧБТР) Іхсан Угур Деліканлі відзначив, що Чорноморський регіон з 2016 року постійно покращує показники економічного розвитку, тож зростання очікують і наступного року. За звітом Світового банку можна констатувати поліпшення бізнесу в регіоні, Чорноморський регіон наближається до доходів розвинутих країн, поліпшуються ринкові умови та захист інвестицій. Однак залишається невизначеність на кредитних ринках, тому інвестори не дуже охоче ідуть на довготривале кредитування, що негативно позначається на малому та середньому бізнесі. Банк у 2016 році надав фінансування на більш як 350 мільйонів євро, підписавши довготривалі угоди ще на 250 мільйонів, що посилило інтенсивність реального сектора економіки. Банк також бере участь у фінансуванні місцевих проектів.

Поправки до проекту Декларації ПАЧЕС надійшли від двох делегацій — Вірменії та України. Головуюча поставила всі поправки на голосування. Поправки української делегації було враховано. Не обійшлося і без скандалу: вірменська делегація висловила протест, що не було запрошено російську делегацію, відмовилася підписувати Декларацію Асамблеї і покинула залу засідань. Голови 11 національних делегацій звернулися до представників Вірменії долучитися до підписання декларації. Зрештою, Декларацію ПАЧЕС було ухвалено. Члени Асамблеї також обрали заступників голови ПАЧЕС.

Факт

На засідання Парламентської Асамблеї прибуло 107 делегатів, серед яких представники з 11 країн — учасниць ПАЧЕС. У роботі Асамблеї беруть участь як спостерігачі представники від парламентів Франції, Словаччини та Білорусі, представники інших парламентських асамблей.